Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Informaţii despre varianta Lambda a coronavirusului. Noul virus pune pe jar întreaga lume

Informaţii despre varianta Lambda a coronavirusului. Noul virus pune pe jar întreaga lume

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 19:45 05 Aug 2021 Modificat la 19:59 05 Aug 2021
Sursa foto: Pixabay

Prestigioasa agenţiie de presă Reuters scrie că dintre cei infectați cu varianta Delta, cei vaccinați cu schemă completă și infectați sunt la fel de contagioși ca cei nevaccinați.

Cei vaccinați pot transmite altora, arată noile studii

 Cu cât mai mare e încărcătura virală din nas și gât, cu atât mai mare e riscul ca alții să fie infectați.

Într-o provincie din statul american Wisconsin, după ce Delta a devenit predominantă, cercetătorii au analizat încărcăturile virale din gât și nas obținute de la cei care au fost primii diagnosticați.

Au aflat așa că încărcătura virală este la fel și la vaccinați, și la nevaccinați, la vaccinați inclusiv ajungând la nivelul ridicat care prezintă riscul de infectare a altora.

"O presupunere cheie" care stă la baza actualelor reglementări de încetinire a răspândirii COVID "este că cei vaccinați prezintă un risc foarte scăzut de răspândire a virusului la alții," spune co-autoarea studiului Katarina Grande de la Public Health Madison & Dane County din Madison, Wisconsin.

Rezultatele însă arată că "vaccinații ar trebui să ia aceleași măsuri pentru a preveni răspândirea cum le sunt impuse și celorlalți," a adăugat ea. Într-un alt studiu făcut în Singapore, cercetătorii susțin că deși încărcăturile virale sunt similare la vaccinați și la nevaccinați, acestea ar scădea mai repede în cazul vaccinaților - cel puțin în grupul studiat.

Studiile din Wisconsin și Singapore au fost publicate duminică pe site-ul medRxiv și nu au fost încă validate științific.

Varianta Lambda, identificată prima dată în Peru

Acum se răspândește în America de Sud.

Ar fi mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală a virsului care a apărut în Wuhan, China. Cercetătorii japonezi spun să în experimente de laborator au găsi trei mutații în proteina spike a variantei Lamda, care-i permit să reziste anticorpilor produși de vaccin. Două mutații adiționale ar face ca Lambda să fie foarte infecțioasă – cel puțin în experimentele de laborator.

Într-un articol publicat pe site-ul bioRxiv, înainte de a fi validat științific, cercetătorii susțin că după ce Lambda a fost etichetată "Variantă de interes" de către OMS, și nu "Variantă de îngrijorare," s-ar putea ca oamenii să nu ia în serios pericolul.

Experţii japonezi consideră varianta ''Lambda'' mai periculoasă decât ''Delta''

Deși nu e clar totuși dacă această variantă e mai periculoasă decât Delta, cercetătorul Kei Sato de la Universitatea Tokyo crede că "Lambda poate deveni o potențială amenințare pentru societatea umană."

A treia doză de vacccin ARN-mesager ar putea oferi un stimulent de anticorpi dar doar în cantitate, nu în calitate.

Dintre cei vaccinați cu schemă completă care nu au făcut covid, a treia doză de vaccin ARN-mesager de la Pfizer sau Moderna ar putea duce la o creștere a nivelului de anticorpi, dar nu la obținerea anticorpilor care ar fi potriviți pentru noile variante de virus, au susținut cercetătorii de la Universitatea Rockefeller într-un articol publicat pe bioRxiv, fără să fie validat științific.

Aceștia spun că la supraviețuitorii covid, imunitatea naturală, oferită de sistemul biologic natural, evoluează în primul an.

Asta permite imunității naturale să fie mai potentă și mai adecvată amenințării din partea noilor variante.

Într-un studiu cu 32 de participanți care nu au avut COVID, cercetătorii au văzut că vaccinurile ARN-mesager au evoluat între prima și a doua doză.

Dar cinci luni mai târziu, anticorpii induși de vaccin au rămas într-o stare "echivalentă" cu starea la care au ajuns anticorpii după a doua doză. Au observat "o îmbunătățire minusculă, greu măsurabilă" în abilitatea anticorpilor de la vaccin de a face față noilor variante ale virusului, spune unul dintre autorii studiului, Michel Nussenzweig. Prin urmare, spune el, chiar dacă acești oameni vaccinați cu două doze o fac și pe a treia, vor obține probabil un nivel cantitativ mai mare de anticorpi la fel de ineficienți în fața noilor variante.

×
Etichete: Lamda virus coronavirus
Parteneri
x close