Portofoliul de tratament COVID, anunțat luni de Comisia Europeană cuprinde în principal mijloacele terapeutice potenţial eficace împotriva Sars-CoV2 care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţa europeană.
Invitat în studioul Antena 3, dr. Adrian Marinescu de la Spitalul Matei Balș din Capitală a precizat că o parte din medicamentele la care face referire Comisia Europeană există în România, dar nu în stocul necesar.
"Acolo vorbim de acei anticorpi monoclonali antispike, de cocktailul folosit la tratarea președintelui american, de acolo a devenit cunoscut. L-am avut și noi în studiile clinice și efectele au fost mai mult decât bune. Într-adevăr, sunt de folosit acești anticorpi anti-spike în momentul de debut al bolii la persoana vulnerabilă ca să nu se ajungă la complicații și să poată fi monitorizată acasă.
O a doua categorie, dacă vorbim de imunomodulatoare care sunt de fapt tot anticorpi monoclonali, dar nu de tip anti-spike, sunt foarte utili la pacienții care au o formă severă dar nu au ajuns pe patul de Terapie Intensivă și pot să împiedic prin acest tratament transformarea unui pacient sever într-unul critic.
O a treia categorie o reprezintă antiviralele, medicamente pe care ar trebui să le am în farmacie și pe care să le pot folosi în momentul în care pacientul e acasă, prescrise de medicul de familie.", a explicat dr. Adrian Marinescu.
Medicul a amintit totodată că în condițiile în care numărul real de persoane infectate este de cinci ori mai mare, este necesară creșterea numărului de testări pentru a limita extinderea pandemiei.