Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei De ce poţi muri atunci când mănânci pește | Medicul Virgiliu Stroescu: ”Poate să dea un adevărat dezastru!”

De ce poţi muri atunci când mănânci pește | Medicul Virgiliu Stroescu: ”Poate să dea un adevărat dezastru!”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:49 23 Noi 2023 Modificat la 11:49 23 Noi 2023

Medicul Virgil Stroescu a explicat în exclusivitate în emisiunea Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea de la Antena 3 CNN de ce sunt atât de periculoase toxiinfecțiile alimentare. 

”Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor. Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși. Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a spus medicul Virgil Stroescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.  

Întrebat cum de poate fi carnea de pește atât de periculoasă, medicul Vigil Stroescu a răspuns: 

”Deoarece este un mediu de cultură. Carnea este un mediu de cultură. La consumul de pește se întâmplă destul de des să se întâmple toxiinfecții.  

În mod normal, când apar toxiinfecții nu verifică nimeni produsele. Asemenea toxiinfecții alimentare se mai întâmplă la copii în excursii, în stațiunile balneo-climaterice, unde vin oameni din toate părțile. Mai mult, se poate întâmpla altceva: Personalul care lucrează acolo să aibă o infecție, un puroi, de exemplu. Intrând această infecție în mâncarea pe care o prepară cineva din personal... poate să dea un dezastru!', a mai afirmat Virgil Stroescu.  

Medicul susține că la fel de periculoase sunt și ouăle de rață sau gâscă atunci când sunt consumate crude. 

”Un alt aspect important! Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul. 

Iar temperatura la care este ținută hrana, contează extrem de mult. 

”Ce a rămas la mănăstire, au zis: „Dă la nenorociții ăia!”. Contează condițiile de transport, pentru că dacă nu pui la o anumită temperatură, chiar dacă sunt microbi, dacă pui la rece îngheață și ei săracii”, a spus dr. Virgiliu Stroescu. 

Iar cu privire la toxiinfecții, medicul a subliniat că acestea apar imediat. 

”În mod normal apar imediat. Înseamnă că hrana a rămas și câteva ore la căldurică până când microbii s-au înmulțit, și până au mâncat-o. Deci și aici este o problemă”, a mai spus medicul Virgiliu Stroescu în emisiunea Sinteza Zilei de la la Antena 3 CNN. 

Peste 150 de persoane au ajuns la spital după ce au mâncat pește

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, a anunțat, joi dimineață, că la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au fost multiple cazuri de enterocolită acută cu șoc hipovolemic. 

Pacienţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire, conform Ministerului Sănătăţii. DSP Vaslui a ridicat probe din spital și le-a trimis la IML Iași.

Potrivit "Vremea Nouă", pe lângă mâncarea oferită de pomană de călugării de la Florești, pacienții spitalului din Murgeni ar fi mâncat și conserve din pește.

În spitalul de la Murgeni se desfășoară acum ancheta epidemiologică. Sunt luate în calcul cel puțin două ipoteze: una dintre ele ar fi că pacienții ar fi fost îmbolnăviți din cauza unui pește oceanic, Pangasius, care le-a fost livrat în pachete, la o pomenire. Altă variantă ar fi ca o bacterie a contaminat puțul de apă al spitalului.

Primele măsuri luate de ANSVSA: 40.000 de lei amendă pentru Mănăstirea Florești, 100 kg de pește confiscate, 1000 conserve de pește confiscate de la Spital. Luate 600 de probe și trimise la analiză la București.

×
x close