Presa din Ungaria a scris despre aurul din România. Întrebarea acesteia a fost ale cui sunt de fapt rezervele de aur din țara noastră.
"După standardele maghiare de astăzi nu este ușor de înțeles ce înseamnă când un stat are propriile mine de aur, cu toate acestea, Transilvania abundă și în metale prețioase. 300 de companii miniere și peste 800 de mori de zdrobire de minereu funcționau în timp de pace numai în zona Verespatak (n.r. Roșia Montană).
Trebuie doar să pui întrebarea. De ce Verespatak aparține României? Avem încredere că cele 300 de tone de aur, rezerva de aur a României este în prezent de 94,5 tone și cele 1600 de tone de argint și cine știe câtă platină vor rămâne în patria mamă", se arată într-un articol din presa din Ungaria.
Generalul Mircea Mîndrescu și-a spus întrebarea, în direct la Antena 3 CNN, de ce DNA nu investighează dosarul Roșia Montantă prin care România nu își mai poate exploata resursele de aur, din cauza faptului că a fost mina a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.
"Au avut loc acele termene de prescripție, dosare nelucrate. S-au întâmplat, le-am văzut și mă uit acum și văd că nimeni din cei care au lucrat în acele dosare nu a răspuns. Ani de zile ele au fost lucrate și în momentul acesta nimeni nu răspunde din cei care ar fi trebuit să aibă acele dosare în atenție. Cred că și pentru aceste pierderi colosale de miliare, nimeni să nu răspundă în continuare", a spus acesta.
Personaje cheie care lucrau în același timp pentru statul român și ONG-urile ce militau pentru introducerea Roșiei Montane în UNESCO
Totodată există personaje cheie care lucrau pentru statul român și care în același timp lucrau și pentru ONG-urile care în momentul de față apar în multe documente ale statului român, în ceea ce privește Roșia Montană.
Una dintre aceste persoane este Ștefan Balici, care este fondator și vice președinte al Asociației ARA care are proiecte de colaborare cu fundația Soros. Fiind parte a acestor ONG-uri care luptau ca Roșia Montană să fie scrisă în Unesco și proiectul să fie blocat este numit director general al Institutului Național al Patrimoniului.
"Oamenii au fost scoși în stadă prin îndemnul uniți ca să salvăm Roșia Montană. Oamenii aceia nu au știu de fapt și de drept ce se ascunde în spatele acelei situații.
Nimeni nu a cerut în stradă să fie salvată Roșia Montană prin includerea sa în UNESCO. Nu s-a pus problema. Pe acest tronson, șmecherii aceștia au spus aha, uite cum putem salva Roșia Montană. O băgăm în UNESCO, că au cerut oamenii", a spus generalul Cristian Barbu, în direct la Antena 3 CNN.