Joi după-amiază, Rusia a comunicat că nava sa de război rămâne pe linia de plutire, în timp ce oficialii ucraineni au susținut că Moscova a început să se scufunde în urma avariilor provocate de explozii.
Generalul Cristian Barbu a explicat cum funcționează sistemul Neptun al ucrainenilor și a precizat că tactica la care a recurs armata ucraineană este o premieră.
„Sunt trei lucruri care ne spun că ucraineni ar fi putut să aibă o astfel de reacție puternică. Unu, acest sistem, Neptun, este al ucrainenilor cap-coadă. Este foarte performant, a fost pus în aplicare în 2021, a intrat de curând în dotarea forțelor de coastă.
Doi, Zelenski a apărut cu imaginea acestui crucișător cu o zi înainte și cumva le-a transmis că urmează ca țintă.
Trei, tactica, deși nu a fost cunoscută până acum, este pentru prima dată când s-a folosit această tactică de lovire a unui astfel de crucișător. Este extraordinar de propice acestui moment și arată exact cum s-au dezvoltat și trupele de uscat. Adică această idee de a genera atenție într-o anumită direcție, în timp ce lovitura principală vine în cu totul alt fel.
Care este secretul acestei chestiuni tehnice? Aceste rachete care se îndreptau către crucișător, de la o distanță de vreo 30-35 de kilometri nu mai puteau fi detectate. Ele merg la nivelul apei. Ele pot fi detectate când sunt lansate. Dacă au scăpat de radar, și asta e problema, radarul de pe crucișător era prins pe o dronă.
În momentul în care toate sistemele sunt prinse pe o dronă, celelalte sisteme nu mai pot fi prinse pentru că deja au trecut la nivelul mării și nu mai pot fi interceptate, iar cele trei sisteme de apărare nu au mai putut fi folosite pentru că a lipsit ochiul, radarul. Lovitura arată că este cu o astfel de rachetă pentru că nava a fost lovită din lateral, în babord, adică în partea stângă, exact în zona în care este și depozitul de muniții.”, a declarat generalul (r) Cristian Barbu la Sinteza Zilei.
Ce se știe despre crucișătorul Moskva
Potrivit Ministerului rus al Apărării, Moskva este un crucișător lansator de rachete care a fost construit și dat în funcțiune în 1982.
Numit inițial "Slava" și rebotezat "Moskva", acest vas de război a devenit nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră în anul 2000.
Are 186 de metri lungime și un echipaj de aproximativ 500 de marinari.
Principalele sale arme sunt lansatoarele de rachete anti-navă Vulkan P-1000.
Moskva a jucat un rol-cheie în campania militară a Rusiei în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, campanie care a început în 2015.
Oleksii Arestovici, consilier prezidențial ucrainean, spune că Moskva a fost una dintre navele implicate în celebrul, de acum, schimb de replici radio între marina militară rusă și garnizoana ucraineană din Insula Șerpilor, care a precedat bombardamentul asupra insulei.