Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Efectele fenomenului Superlună asupra sănătăţii | Un medic cunoscut avertizează: "Atenţie la aceste simptome"

Efectele fenomenului Superlună asupra sănătăţii | Un medic cunoscut avertizează: "Atenţie la aceste simptome"

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 22:20 13 Iul 2022 Modificat la 22:29 13 Iul 2022
Efectele fenomenului Superlună asupra sănătăţii | Un medic cunoscut avertizează: "Atenţie la aceste simptome"
Sursa foto: india.postsen.com

Potrivit Observatorului Astronomic, luna se va afla la 357.267 de kilometri de Pământ. 

Termenul de super-lună a fost dat de Astrologul Richard Nolle în 1979 și se referă la momentul în care Luna este 90% din perigiu (cea mai mare apropiere față de Pământ).

Pentru că luna va fi aproape de Pământ, aceasta va apărea mult mai mare și mai strălucitoare și va avea o culoare roșiatică

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris despre super lună și despre acest fenomen și efectele pe care le are asupra noastră.

"O realitate clară este că tot mai mulți pacienți ajung în serviciul de urgență cu sindroame migrenoide, cu cefalee, cu sindroame vertiginoase, cu tulburări de somn sau tulburare de comportament alimentar tocmai în această perioadă.

Dacă vorbim despre cei cu labilități psihoemoționale sau probleme de ordin psihologic, și psihologii avertizează că există un risc suicidar crescut în această perioadă.

Pe de altă parte nu pot să nu remarc faptul că patologia traumatică și suicidară este cea care domină la astfel de categorii de pacienți și din păcate, să știți că și în acest moment la spital au ajuns foarte multe cazuri.

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în anii trecuți să știți că chiar se observă o inversiune, dacă vreți, a metodelor suicidare. Suntem obișnuiți în mod uzual cu intoxicațiile medicamentoase sau cu produse din gospodărie.

În această perioadă apăreau formele severe cu strangulare, înecare, iar cel mai important, cel puțin din punctul nostru de vedere, este numărul de pacienți cu crize epileptice extrem de numeroși, care ajung în această perioadă în serviciu de urgență. Pe de altă parte, trebuie să spunem totuși lucruri pe nume.

Cu toate aceste variații de patologie sezonieră, nu putem spune că există o legătură directă până când nu vor fi studii clare care se confirmă acest lucru, dar recomand în continuare membrilor familiilor sau celor din anturaj care observă pacienți cu ideație suicidară sau cu modificări comportamentale să consulte de urgență un psiholog sau un psihiatru pentru a nu se ajunge la deznodământul tragic în astfel de situații.

Pentru că par minore aceste tulburări neurologice, aceste sindroame migrenoide care pot crea un grad important de disconfort, s-ar putea să fie semnalul de alarmă că se întâmplă ceva și că este nevoie să fie evaluat un astfel de pacient și nu putem da toate aceste efecte doar pe faptul că există această lună plină. 

Realitatea arată că numărul de cazuri este crescut în această perioadă, dar prudența și evaluarea rapidă unor astfel de pacienți ne poți scuti de multe neplăceri.

Țin minte că eram de gardă în august 2014 când a mai fost o astfel de Superlună.

Atunci numărul de cazuri a fost important și chiar au fost numeroase lucruri care ar trebui să fie rezolvate în timp util, în așa fel încât viața pacienților să fie protejată", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru. 

Top 5 evenimente medicale care se produc în această perioadă

Potrivit medicului cele mai frecvente evenimente în această perioadă sunt sindroamele migrenoide, durerile de cap și sindroamele vertiginoase, urmate de crizele epileptice și pacienți cu risc suicidar major. 

În aceste perioade tot ceea ce înseamnă patologie traumatică, accidente casnice, accidente rutiere, tot ceea ce înseamnă risc suicidare, intoxicații acute medicamentoase sunt cu 10-15 % cel puțin mai numeroase decât în alte zile.

Atenție foarte mare dacă faceți parte din anturajul unui astfel de pacient, ar trebui să fie consultat de urgență pentru a nu se ajunge în situații dramatice pe care nu și le dorește nimeni.

Faptul că există un fenomen astronomic și că există această patologie sezonieră ar trebui confirmat în mai multe studii de specialitate, în așa fel încât poate, cine știe, se vor găsi și alte tipuri de soluții, inclusiv de prevenție în astfel de situații, în așa fel încât aceste cazuri să fie mai puține, chiar și când se întâmplă aceste fenomene astrologice", a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Superluna 2022 sau "Luna Buck"

În anii 1930, în almanahul fermierilor din Maine a fost introdus termenul de termenul de „Buck Moon”.

Potrivit Almanahului, triburile algonchine, actualmente zona de nord est din America au numit luna plină din iulie - „Buck Moon”, deoarece la începutul lunii, căprioarelor le cresc noi coarne.

Întrucât luna iulie avea loc seceratul fânului, europenii au denumit luna plina - „Luna Fânului”.

Hidușii și budiștii sărbătoresc pe 13 iulie „Guru Purnima” (Luna Plină Guru). Potrivit tradiție, Luna Pină Guru îi ajută pe oameni la „purificarea minții”. Tot de Luna Plină Guru au loc ceremonii pentru venerarea maestrului Guru.

Budiștii Theravada denumesc luna plina -„Asalha Puja”, cunoscută și sub numele de Ziua Dharmei sau Esala Poya și atunci este organizat un festival important care celebrează prima predică a lui Buddha.

×
x close