”Aici am avut câteva lucruri care mi-au fost în control. E foarte greu să nu mănânci când ai în jurul tău ispite, în momentul în care ai în jurul tău o familie careia fie trebuie să îi gătești, fie să mănânci împreună cu ea. Și atunci, după primele două săptămâni de pandemie, eu mi-am golit complet frigiderul. Cum scrie și în cărțile de nutriție, cea mai sigură metodă să nu mănânci este să nu ai! Recunosc că erau momente în care efectiv controlam din nou dulapurile, cu toate că știam clar că nu am ce să găsesc în ele. Dar este teribilă această senzație de a ronțăi!
Atunci când deschizi frigiderul, cum spune o glumă, înăuntru trebuie să fie frig sau să fie alimente fără niciun risc, nu neapărat pentru siluetă, ci, mai degrabă, pentru această frenezie alimentară. Nu trebuie să ai lucruri pentru care să ți se topească inima, pentru că e greu să te oprești”, a povestit Mihaela Bilic, la Sinteza Zilei.
Dr. Mihaela Bilic încurajează masa de seară
Medicul a subliniat că masa de seară la ore înaintate nu este interzisă, ba dimpotrivă, chiar este binemeritată.
''Trebuie să aşteptăm trei ore de când ne-am trezit, ca să apară primul semn de foame. Francezii spun că maturitate din punct de vedere alimentar înseamnă să ai pauză completă alimentară de 4-5 ore între mese. Pauză alimentară înseamnă nici măcar un covrigel. Fără nicio gustare. Fructele sunt un desert extrem de natural şi de sănătos, dar în momentul în care le consumăm, ar trebui să fie gustarea noastră dulce şi asumată.
Dr. Mihaela Bilic spune că nu este greşit să mâncăm seara, iar acest obicei alimentar care are un dublu rol
''Trebuie să încurajăm masa de seară. Absolut! E o chestiune în primul rând de buget. Trebuie să ne gândim la bugetul nostru caloric, ca la bugetul financiar. Adică, bugetul este al tău şi cum îl cheltuieşti, trebuie să fie spre satisfacţia şi ritmul vieţii tale (...) Faptul că activitatea se prelungeşte mult în noapte, adică organismul îşi cere dreptul lui, pentru că a stat până la ora aia, el a muncit. Masa de seară are şi rolul acesta de a compensa din punct de vedere emoţional toată oboseala, frustrarea, greul care a fost peste zi. Consider că este cea mai importantă.
(...) Plăcerea, satisfacţia, confortul şi echilibrul pe care îl aduce masa de seară, nu o să îl aducă niciodată o masă de prânz, cu atât mai puţin una de dimineaţă când eşti pe fugă. Asta vedem în obiceiurile alimentare ale ţărilor care au făcut din mâncare, nu numai un stil de viaţă, dar ştiu să se bucure de ea: la francezi, la italieni”, a mai spus Mihaela Bilic.