Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Dezbatere la Sinteza zilei. Câți ani de închisoare îi așteaptă pe responsabilii în cazul morților COVID

Dezbatere la Sinteza zilei. Câți ani de închisoare îi așteaptă pe responsabilii în cazul morților COVID

Gabriel Dano
3 minute de citit Publicat la 21:57 20 Apr 2021 Modificat la 21:57 20 Apr 2021
o_1f3oa87cqnkq8921o3g1qos1dulb.jpg

"Pe lucrurile care s-au întâmplat sub ochii noștri, câți ani de pușcărie îi paște pe responsabilii în cazul morților de COVID care nu au avut parte de o înmormântare creștinească? Hai să le luăm pe rând:

- dacă este adevărat că s-au făcut raportări false, dacă e adevărat că se oferă cifre false, ce aflăm din Codul Penal: Articolul 404 are prevederi cât se poate de clare: "Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani".

- spargere bază de date. Un consilier al domnului Vlad Voiculescu a spart o bază de date. Acolo sunt trei infracțiuni: Art. 360 CP: Acces ilegal la un sistem informatic - pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani de închisoare, dacă infracțiunea s-a produs în scopul obținerii de date informatice; Art. 364 CP: Transfer neautorizat de date informatice - pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani; Art.304 CP: Divulgarea de informații secret de serviciu - pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă.

- protocolul de înmormântare în forma inițială - avem în Codul Penal infracțiunea de profanare de cadavre", a spus Mihai Gâdea.

Dezbaterea, pe larg, în materialul video:

DIICOT a preluat plângerea depusă de Corpul de control al prim-ministrului în care sunt menţionate tentativele repetate ale lui Ştefan Voinea, consilier onorific al fostului ministru Vlad Voiculescu, de a accesa baza de date a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV)

Ştefan Voinea a folosit credenţialele de acces ale Ministerului Sănătăţii şi o adresă IP din Germania.

Plângerea a fost depusă pe 9 aprilie la Parchetul General, iar surse Antena 3 spun că documentul a fost înaintat miercuri la DIICOT.

Procurorii acestei instituţii urmează să decidă dacă încep urmărirea penală şi dacă îi cheamă la audieri pe Ştefan Voinea şi pe Vlad Voiculescu.

Corpul de control al premierului Cîţu a sesizat Parchetul după verificările la Ministerul Sănătății

Verificările efectuate de Corpul de control al prim-ministrului la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei de vaccinare, au arătat că, pe data de 7 martie 2021, într-o jumătate de oră, au fost 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV printr-un cont solicitat de Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Guvern în data de 9 aprilie.

Tentativele de accesare au fost făcute de la o adresă IP din Germania.

Conform sursei citate, accesul în sistemul RENV este permis următoarelor categorii de utilizatori:

  • centre de vaccinare
  • Direcţii de Sănătate Publică
  • Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
  • Ministerul Sănătăţii
  • Institutul Naţional de Sănătate Publică
  • Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19
  • populaţie

Accesul se face pe bază nume de utilizator şi parolă iar accesul este condiţionat de utilizarea unei adrese IP (internet protocol) din România, arată raportul Corpului de Control.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică a acordat accesul ministerului la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: 'monitorizare_minister'.

"Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul "monitorizare_minister", fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul "monitorizare_minister" (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania)", se arată în comunicatul Guvernului.

Corpul de Control al premierului: Regimul insuficient reglementat al consilierului onorific poate duce la eludarea regimului de incompatibilităţi

Sursa citată subliniază că "regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003", deoarece, "prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese".

În replică, Ministerul Sănătăţii a susţintut că Ştefan Voinea, consilierul onofiric al lui Vlad Voiculescu, avea dreptul să acceseze baza de date Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) fără nicio formalitate suplimentară.

×
Etichete: Vlad Voiculescu
x close