Jurnaliștii Antena 3 și CNN au efectuat o anchetă în Austria pentru a analiza impactul deciziei de veto referitoare la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, făcută de guvernul austriac.
Ancheta a relevat că această decizie a avut consecințe semnificative atât pentru Austria, cât și pentru România.
"Acest lucru provoacă în fiecare zi foarte multe pagube, pagube financiare nu doar României, ci și Austriei. Și acesta este un nonsens" a spus Boris Johannes Schneider, fost consul onorific al României.
Austria, o țară cu 8 milioane de locuitori în inima Europei, se luptă cu inflația uriașă la fel ca toate țările europene după invazia Rusiei în Ucraina.
Citește și: Italia dă în judecată Austria după ce Viena a impus restricții la vamă
Fenomenul a dus la scăderea în sondaje a partidelor aflate la guvernare care, din lipsă de motor electoral, folosesc subiectul imigrației ilegale pentru a se promova.
"Ceea ce încearcă Nehammer este să găsească o cale de ieșire pentru că vede că orice ar face, este foarte greu să scadă inflația.
Nu este o sarcină ușor de realizat. Așa că încearcă să găsească o altă problemă politică. Și aceasta este chestiunea migrației", a spus Petra Stuiber, redactor șef Der Standard.
"Cred că în mod clar, veto-ul Schengen împotriva României și Bulgariei s-a datorat și politicii interne, și, de fapt, acesta este un lucru pe care conservatorii europeni l-au spus și discutat deschis în cadrul reuniunii lor de dinaintea veto-ului Schengen și anume că au avut loc alegeri regionale în Austria, unde s-a spus că Partidul Conservator, partidul cancelarului Nehammer, ar fi urmat să aibă pierderi destul de mari.
Și astfel, pentru a arăta că suntem încă puternici, că avem un cuvânt de spus la nivel european, că facem ceva împotriva migranților, împotriva străinilor care vin în țară, că punem piciorul în prag și că ne opunem prin veto", a spus Prof. Univ. Judith Kohlenberger, cercetător în domeniul migrației.
"Acest guvern trebuie să facă față multor provocări, ca toate guvernele UE. Noi avem marea provocare a acestei respingeri inacceptabile și neplauzibile", a spus Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.
"Dacă am avea alegeri duminică, Partidul Libertății ar fi cel mai puternic din Austria, iar Partidul Conservator ar avea mari pierderi.
Karl Nehammer crede că tema migrației îi va securiza pretențiile în politică. Pentru că este un fost polițist și un fost boxer și crede că încercarea de a fi o persoană dură îi va aduce succesul.
Dacă ne uităm la sondaje, mă îndoiesc, ca să fiu sinceră", a mai precizat Petra Stuiber.
Cancelarul Nehammer se confruntă și cu încercări repetate de răsturnare a coaliției de guvernare
Coaliție ce se clatină de doi ani. Președintele Partidului Social Democrat a anunțat că va cere o moțiune de încredere și o va supune la vot.
Dacă această moțiune de neîncredere trece, este posibil să se ajungă la alegeri anticipate
Conform datelor Frontex, doar 3% dintre imigranții care au ajuns în Austria au trecut și prin România, cei mai mulți preferă ruta Balcanilor de vest.
"Așadar, dacă peste noapte am avea zero muncitori români în Austria, economia s-ar prăbuși. Asta e sigur, pentru că ei lucrează în sectoare cheie ale pieței muncii, iar un sector este cel al îngrijirii persoanelor în vârstă.
Și multe familii austriece au acasă femei românce care lucrează și îngrijesc bătrâni", a mai precizat Prof. Univ. Judith Kohlenberger.
În ultimii 12 ani România a încercat de mai multe ori introducerea dosarului Schengen pe agenda preliminară a Consiliului JAI, dar l-a retras de fiecare dată din lipsă de unanimitate. În 2022 am fost respinși prin veto-ul Austriei.