Atacatorii au fost văzuţi şi pe camerele video ale vilei, în timp ce stropeau maşina cu benzină, îi dădeau foc, lasă sticla lângă maşină, iar apoi o iau la fugă.
Tras la indigo, spune presa locală, cu un incident de anul trecut, când doi indivizi au vrut să dea foc vilei naşului de cununie al lui Borciu, Mihai Gabor, zis Grecu`, dar au fost fugăriţi de câini, abandonând în urma lor sticlele cu cocktailuri Molotov.
Interlopi cu alai de preoţi care se roagă pentru ei
Atunci s-a bănuit că în spatele atentatului s-ar fi aflat chiar Borciu, împreună cu un alt personaj controversat din Bihor, Romulus Markovics zis Romi Neguș. Despre toți, presa locală a scris chiar că sunt interlopi.
Ei susțin că sunt afaceriști legitimi. Mihai Borciu a confirmat că i-a fost incendiată mașina, într-un răspuns pentru E-bihoreanul, spunând inclusiv că are preoți care se roagă non-stop pentru el, până se va face dreptate.
Data trecută, zice el, și-a oprit preoții din rugăciuni fiindcă a aflat că era vorba despre un apropiat de-al său și, cităm, nu a vrut să-i facă necazuri în familie, dar de data asta nu mai ține cont. Data trecută fiind în decembrie 2022, când s-a luat la bătaie în stradă fix cu nașul, Grecu, de au fost amândoi săltați iar apoi au primit și interdicții de a mai posta pe rețele de socializare unul despre altul.
Și poate nu vi se pare la prima vedere, dar Borciu are și trecut de politician. A fost consilier local la Sântandrei din partea PNG iar în 2012 a candidat pe listele USL, fiind pus acolo de PNL.
Vestul dă regula la incendieri
Nașul Grecu este și el patron de firmă de pază, calitate pe care, teoretic, în România nu poți s-o deții dacă ai probleme penale. Dar la noi se poate orice…
Iar treaba asta cu incendierile nu este nicidecum nouă în vestul țării, chiar dacă, altfel, se consideră fruncea și mai civilizați decât românii din parte de dincolo de Carpați, până la Prut și mare.
Ba chiar, de câțiva ani încoace, pare că a devenit mai degrabă ceva cotidian. Anul trecut, într-un cartier din Baia Mare, au avut loc incendieri în șir de mașini, mai multe nopți la rând.
În Arad, de altfel, în 2020 chiar un polițist a fost acuzat că ar fi participat la incendierea mai multor mașini din oraș. Cel puțin într-unul dintre cazuri, polițistul ar fi supravegheat din mașină, de la distanță, incendierea.
Nimic în cazul afaceristului Crişan, la doi ani de la moartea lui
Rețeaua era legată de trafic de țigări dar și de droguri. Ceea ce, desigur, mai ales că am ajuns la Arad, nu poate să nu ne ducă la evenimentul care a zguduit România acum aproape 2 ani, la finalul lunii mai 2021: aruncarea în aer, cu o bombă plasată în mașină, a afaceristului Ioan Crișan, în Arad.
“Analizăm orice pistă şi nu excludem nicio variantă de lucru. România este o țară sigură”, declara la acea vreme ministrul de Interne, Lucian Bode.
Şi fostul premier Cîţu dădea asigurări că în ţara noastră te poţi simţi în siguranţă: „Este adevărat, este un eveniment grav. Un eveniment în 30 de ani de zile nu înseamnă că România este o ţară nesigură. România este o țară foarte sigură”
"Vor fi prinși asasinii în cel mai scurt timp", "România este o țară sigură" – asta ni s-a spus imediat după primul asasinat cu bombă din epoca democratică a României.
Au trecut aproape 2 ani iar, după peste 400 de audieri, investigații cică și în afara țării, o arestare spectaculoasă dar cu cântec, în care ni s-a fluturat un Ferrari pe platformă dar suspectul principal aflase de descinderi și reușise să fugă, pentru ca apoi să se predea de bună-voie fiindcă nu l-a prins nimeni – pentru ca acum, de fapt, competentele autorități de anchetă române să ne spună că nu au, de fapt, nimic!
Niciun suspect măcar, în niciun caz vreun arestat…. De fapt, nici măcar nu mai amintește nimeni despre asta, doar noi ce ne mai încăpățânăm să nu uităm că un bombardier umblă slobod și să mai întrebăm din când în când.
Iar de anchetă s-a ocupat toată floarea investigatoare din România, din Poliție, DIICOT și inclusiv SRI! Și nimic, după 2 ani! În orice altă țară civilizată, asta s-ar fi lăsat cu anchete, demisii sau demiteri de sus până jos, în arhitectura care primește bugete tot mai grase de la an la an, ca să se lupte cu terorismul și crima organizată.
Cum este posibil așa ceva? Noi pur și simplu refuzăm să credem că este vorba despre chiar atât de multă incompetență sau prostie. Ziceam încă de atunci că nu ne așteptăm vreodată la aflarea adevărului, pentru că legăturile pe care noi le-am descoperit în jurul afaceristului ucis, Ioan Crișan, duceau la oameni mult prea importanți și afaceri prea bănoase și periculoase.
Prima: o filieră de trafic de țigări, variantă susținută de informații pe surse că Ioan Crișan ar fi dat și declarație într-un dosar de trafic de țigări, legătura fiind firma sa de transport, lucruri care nici până astăzi nu au fost comentate de nicio autoritate, deși ar fi fost absolut obligatoriu fiindcă, dacă este adevărat, ar însemna că le-a fost aruncat în aer practic sub nas un martor pe care ar fi trebuit cel puțin să-l supravegheze dacă nu să-l și protejeze.
A doua filieră, cu legătură tot cu firma de transport a lui Crișan - una în legătură cu trafic de droguri, în special un mega-transport de heroină cu o puritate foarte înaltă, traficat din Portul Constanța spre țări din Uniunea Europeană, Olanda, Italia și o altă țară, tot cu camioane, exact ce deținea și Ioan Crișan.
Iar suspiciunile sunt ridicate în primul rând de faptul că moartea lui Crișan a venit la fix o săptămână după ce DIICOT a anunțat cea mai mare captură de heroină, 1,5 tone cu puritate foarte înaltă după cum spuneam.
O anchetă internațională ajunsă în România, heroina a fost lăsată să fie încărcată în camioane, urmărită din Portul Constanța și capturată la destinații, anchetatorii fiind în faza în care căutau să identifice pe toți cei implicați în rețea. Și desigur că un martor mort nu mai poate zice nimic și nu mai poate identifica pe nimeni și, iarăși, nici această ipoteză nu a fost nici confirmată dar nici infirmată de nimeni.
Droguri şi somn. African.
O a treia filieră are legătură tot cu traficul de droguri dar și cu ferma de somn african a victimei, Ioan Crișan.
Un pește extrem de interesant nu doar fiindcă provine din Africa, una dintre marile furnizoare de droguri pentru Europa, dar și pentru că, fiind un pește mare, a mai folosit în trecut pentru traficul de droguri, acestea putând fi ascunse cu lejeritate în burta sa, mascând și mirosul în cazul unui control cu câini. S-a întâmplat chiar în România ca un mare traficant să aibă o astfel de fermă de somn african în județul Satu Mare, situată, la fel ca și cea a lui Ioan Crișan, în apropierea a două puncte de trecere a frontierei și completată tot cu o firmă de transport.
Așadar, un tipar tras la indigo deci o metodă folosită de traficanți, nu ceva nou. Iar, cum ziceam, din Africa vin în Europa cantități importante de droguri: heroină, cocaină dar și un drog specific, din frunze de khat, foarte prezent și în România în ultimii ani.
Iar în principalele țări pe harta acestui comerț, Guineea Bissau, Guineea Conakry, Sierra Leone, Senegal și Gambia regăsim și foarte mulți români influenți, în zonă fiind foarte puternică Direcția de Informații Externe pe vremea regimului comunist.
În jurul lui Ioan Crișan sunt și o sumedenie de legături explozive, atât pe linia serviciilor cât și politică. De la șefa zonei libere Curtici, a doua ca mărime din țară după cea de la Constanța și care are arondată toată granița de vest a țării, până la oameni puternici din PNL și interese ale fostului șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, de altfel originar chiar din zona Aradului.
Interesant este că și în cazul lui Mihai Borciu - cel de la care am pornit acum materialul, cu recompensa de 100 de mii de euro - în anturajul său se regăsește un personaj cu trecut controversat și scandaluri în Africa.
Vorbim, de fapt, despre o filieră extrem de puternică, în care aceste personaje mai mult sau mai puțin colorate sunt doar săgeți, folosite la anumite momente inclusiv în politică, dar și pentru afaceri bănoase pentru sistem? Sau pur și simplu despre interlopi care au reinventat la propriu Vestul sălbatic al României, iar autoritățile noastre închid ochii? Iar, în cazul ăsta, întrebarea, desigur, este: de ce?