Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Prof. dr. Vladimir Beliş, verdict în cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian. Terapie corectă sau crimă?

Prof. dr. Vladimir Beliş, verdict în cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian. Terapie corectă sau crimă?

Claudia Popovici
5 minute de citit Publicat la 22:01 10 Noi 2021 Modificat la 22:10 10 Noi 2021
1

Primele rezultate ale necropsiei sunt șocante și confirmă suspiciunile medicilor: decesul artistului a survenit în urma unui stop cardio-respirator provocat de mai multe afecțiuni precum stenoză și regurgitare mitrală severă reumatismală, obezitate de grad 1 și insuficiență cardiacă.

Analizând aceste rezultate reputatul profesor Vladimir Beliş, academician şi fost șef al Institutului de Medicină Legală, Mina Minovici a precizat: 

„Noi în medicina legală avem două categorii de morți: o moarte datorită unor cauze externe, cauze traumatice, traumatismele fiind de multe feluri. Şi o moarte datorită unor cauze interne care este urmarea unor boli.

Cauza externă poate fi supra adăugată unei afecțiuni preexistente care ea în sine nu a dus la moarte şi moartea a fost declanșată de cauza externă pe acest fond. Trebuie făcută legătura cauzală între leziunea preexistentă care a rămas în stadiul mut clinic sau clinic fără să presupună o moarte iminentă, o boală de care suferea de mult timp. Dar când a apărut aceasta cauza externă a apărut o decompensare", a explicat profesorul Vladimir Beliş.

Întrebat dacă nu exista această cauză externă, acest tratament în camera hiperbară, artistul Petrică Mîţu Stoian ar mai fi fost acum în viaţă, prof. dr. Vladimir Beliş a precizat:

„După părerea mea, da. În primul rând din informaţiile care le am starea lui de sănătate era relativ bună. Acest SARV-COV-2 este insuficient studiată, vă dați seama cât de insuficient studiat este tratamentul ei. Dată fiind starea sa clinică anterioară, există contraindicații aplicării acestui tratament de fizioterapie hiperbară. Trebuie să aibă nişte indicații foarte stricte, există nişte protocoale, există nişte standarde de aplicare. Nu ştiu în ce măsură acestea au fost aplicate.

"Cu acest tip de terapie nu ne jucăm. Este nevoie neapărat de o colaborare interdisciplinară"

Este obligatoriu investigația în prealabil a stării fizice a individului care, dacă am înțeles eu bine, avea şi o insuficiență cardiacă prin stenoză mitrală.

Avea nişte boli care puneau sub semnul întrebării dacă era indicată sau nu o asemenea terapie. Coroborând toate aceste lucruri starea lui, insuficienta investigare înainte de a-l supune la acest tratament, el însuși suficient studiat.

Aplicat la SARS-COV-2 este prima oară, dar în general este un tratament relativ recent, aplicat în ultimii 10-20 de ani. Ori, dacă nu sunt respectate aceste condiţii, da-ţi-mi voie să spun că lăsând la o parte competența celui care a aplicat tratamentul, cu aşa ceva nu ne jucăm. Este nevoie neapărat de o colaborare interdisciplinară.

"O asemenea terapie nu se face în orice condiţii şi în orice localitate"

Ori această colaborare oricât respect aş avea faţă de oraşul în care s-a făcut acest tratament, da-ți-mi voie să cred că  această competență o poate avea un centru universitar. Deci cu aceste tratamente care sunt insuficient cunoscute nu te apuci să faci o asemenea terapie în orice condiţii şi în orice localitate", a spus reputatul profesor Vladimir Beliş, academician şi fost șef al Institutului de Medicină Legală, Mina Minovici, la Sinteza Zilei de la Antena 3.

 

Adina Anghelescu, detalii exclusive din ancheta morții lui Petrică Mîțu Stoian. Într-o lună va apărea rezultatul celei mai importante analize

Primele rezultate ale necropsiei sunt șocante și confirmă suspiciunile medicilor: decesul artistului a survenit în urma unui stop cardio-respirator provocat de mai multe afecțiuni precum stenoză și regurgitare mitrală severă reumatismală, obezitate de grad 1 și insuficiență cardiacă.

De asemenea, de vină au fost și complicațiile de după infecția cu SARS-CoV-2: bronhopneumonie, un șoc septic și supradozaj cu anticoagulant.

Jurnalistul Adina Anghelescu a obținut informații exclusive din ancheta morții artistului Petrică Mîțu Stoian.

„Au fost trimise la Institutul Național de Medicină Legală probe prelevate la autopsia lui Petrică Mîțu Stoian pentru a se stabili dacă a existat un supradozaj de anticoagulant. Rezultatul va dura cel puțin o lună ca să-l aflăm. Atâta timp trebuie să stea într-o expunere de substanțe tot ceea ce s-a prelevat.

Medicii de la INML vor căuta răspunsul la întrebarea "De ce anume a fost generat stopul cardiac și lucrul acesta va fi elucidat în mare parte de expertiza toxicologică. La autopsie s-a văzut că este vorba despre o rupere a unui vas alveolar, de aceea Petrică Mîțu Stoian a tușit cu sânge înainte să moară", a transmis Adina Anghelescu.

Ultimul selfie făcut de Petrică Mîțu Stoian de pe balconul clinicii unde făcea terapie

Moartea lui Petrică Mîţu Stoian ridică în continuare multe semne de întrebare, mai ales că în ultimele zile artistul nu dădea niciun semn de boală. Alături de colegii și prietenii săi, interpretul a participat la mai multe filmări care urmau să fie difuzate de Revelion.

Potrivit colegilor, artistul avea planuri mari, voia să călătorească, să-și facă amintiri, cu atât mai mult cu cât ieșise la pensie cu doar trei luni în urmă. 

Aflase că a avut COVID în urma unei radiografii pulmonare şi pentru a se bucura de călătorii şi-a oferit un sejur de recuperare la o clinică privată de lângă Sasca Montană, 100 de kilometri de Reșița, acolo unde intenționa să facă terapie hiperbară.

Acolo, artistul s-a pozat într-un selfie aşa cum ne-a obișnuit, optimist şi cu zâmbetul pe buze, notează expressdebanat.ro .Din păcate, în dimineaţa următoare starea sa s-a înrăutățit rapid şi la scurt timp Petrică Mîţu Stoian a murit.

Marţi, pe o ploaie rece Petrică Mîţu Stoian a fost primit în aplauze şi lacrimi la ansamblul "Maria Tănase" din Craiova. Sicriul a fost depus în sala unde artistul obișnuia să facă repetiții. Foștii colegi i-au cântat la căpătâi.

Petrică Mîțu Stoian a fost condus pe ultimul drum de mii de oameni care i-au adus artistului un ultim omagiu. După slujba de înmormântare oficiată de un sobor de preoți la biserica Mântuleasca din Craiova, Petrică Mîțu Stoian a fost înmormântat în cimitirul Ungureni unde își pregătise locul de veci.

×
Parteneri
x close