Cu toate că la Secția de Terapie Intensivă a Institutului Matei Balș ajung pacienții cu cele mai grave cazuri de coronavirus, spitalul are cele mai puține decese. Rata de mortalitate este sub media țării, e de 2,7%.
Capacitatea maximă a Secției de Terapie Intensivă de la Matei Balș este de 60 de pacienți.
Doctorul Adrian Marinescu a explicat cum a reușit personalul medical să gestioneze situația atât de bine în toată această perioadă.
"Au fost foarte multe cazuri severe și înainte de a vorbi de criză e important să vedem de unde au plecat aceste lucruri. Conceptul de terapie în bolile infecțioase a început de la Matei Balș. Cele mai grave cazuri din țară vin de foarte mulți ani aici. Și lucrurile s-au desfășurat bine, cu toate metodele noi. Pacienții aflați în stare critică vin în orice moment, mai ales în această perioadă. Nu există zi să nu avem și pacienți care sunt la limită și să facem pentru ei tot ce e omenește posibil", a declarat medicul Marinescu.
Un alt medic de la Institutul Matei Balș, în vârstă de doar 31 de ani, care luptă zi de zi să salveze viețile pacienților infectați cu COVID-19, spune că una dintre marile provocări ale acestei crize este lipsa personalului medical.
"Este o muncă foarte grea pe care noi, medicii din linia întâi, o ducem în prezent. Războiul cu acest inamic invizibil e o corvoadă din cauza lipsei personalului medical, din cauza cazurilor extrem de multe care curg la secția de Terapie Intensivă.
Unul dintre cele mai grele cazuri a fost cel al doamnei doctor, șefa de la ATI de la Gerota. De obicei ne confruntăm cu aceeași gravitate de cazuri. Din păcate, nu toate cazurile se soldează cu un răspuns pozitiv. Noi, cei de la ATI, suntem ultima barieră în calea morții. Dacă noi nu putem face nimic, atunci nimeni altcineva nu mai poate, așa că presiunea care se pune asupra noastră e enormă și încercăm să facem față".
Întrebat dacă îi este teamă să nu se infecteze, medicul a spus că și-a asumat acest risc în momentul în care a ales această meserie.
"Frica că ne-am putea infecta apare în fiecare zi, însă în momentul în care numele noastre au apărut pe diploma de licența consider că ne asumăm acest lucru și acționăm ca atare. Celor din familie le e cel mai frică. Văd și ei la televizor ce se petrece".
REPORTAJ. Mihai Gâdea, de vorbă cu medicii de la Institutul Matei Balș. "Facem tot ce e omenește posibil să salvăm vieți"