Luni seară, la nivel național, sunt 21 de județe în care, la 63 de secții de votare, reprezentând 0,33% din totalul secțiilor de votare de la nivel național, se mai derulează încă procesul de numărare a voturilor, transmite Poliţia Română.
„De asemenea, la nivel național, în 22 de județe avem situația în care deși s-a terminat numărătoarea voturilor, s-a suspendat transportul voturilor către locațiile birourilor electorale, context în care atribuțiile structurilor Ministerului Afacerilor Interne și mă refer aici la Poliția Română, la Jandarmeria Română, și la celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au drept atribuții paza acestor locații. Și când spun paza mă refer la zona exterioară a locațiilor”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române.
Personalul Ministerului Afacerilor Interne nu are acces în incinta în care sunt ținute materiale electorale, în care sunt ținute voturile, procesele verbale sau celelalte materiale electorale. De asemenea, personalul MAI nu participă la numărarea voturilor.
„Nu avem atribuții în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
„Avem atribuții în ceea ce privește siguranța, paza transportului materialelor electorale către locurile de depozitare și ne referim aici la birourile electorale sau la celelalte zone în care sunt depozitate aceste materiale. Ulterior aceste locații sunt sigilate, sunt predate de către președinți sau de către reprezentanții birourilor electorale sau celelalte zone în care sunt depozitate pe proces verbal structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Acea încăpere este sigilată, nimeni nu mai are acces în acea încăpere, și nici personalul MAI bineînțeles, până a doua zi dimineață (marţi dimineaţă - n.red.) când aceste locații vor fi predate de către personalul MAI către președinți, bineînțeles tot pe bază de proces verbal”, a adăugat Georgian Drăgan.
Poliţia Română informează că au fost transmise către structurile MAI dispoziții clare să fie filmate toate aceste primiri și predări de locații, astfel încât totul să fie transparent.
Biroul Electoral Central cere continuarea procesului electoral. Preşedintele AEP a trimis o circulară: „Vă asumați răspunderea întreruperii”
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a trimis, luni, o circulară birourilor electorale de circumscripţie pentru a lua măsurile necesare ca procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt, menţionând că, în situaţia în care acestea îşi asumă răspunderea întreruperii procedurilor, să asigure predarea-primirea tuturor documentelor şi a spaţiilor de depozitare a lor în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
„Înţelegând situaţia grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării şi timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secţiilor de votare, vă adresăm rugămintea de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt.
În situaţia în care decideţi să vă asumaţi răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor, vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spaţiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleaşi condiţii de siguranţă”, se precizează în document.
Potrivit circularei, „aceste măsuri trebuie luate astfel încât să existe siguranţa materialelor şi a documentelor rezultate în urma alegerilor, precum şi că nimeni nu va putea, în niciun mod, să afecteze integritatea acestora”.
„În cele din urmă, vă rugăm să procedaţi la comunicarea prezentei circulare către birourile electorale de circumscripţie şi birourile electorale ale secţiilor de votare din aria dumneavoastră de competenţă teritorială”, se mai arată în circulara semnată de Toni Greblă.
După ce au așteptat toată ziua, într-o căldură insuportabilă, președinta BES 1 a ieșit pe trepte și le-a comunicat că vor trebui să lase acolo sacii și să revină marți pentru a preda tabletele și procesele verbale.
Aceasta spune că decizia a fost luată pentru că oamenilor nu li s-a pus la dispoziție o sală corespunzătoare și a subliniat că sacii vor rămâne sub pază militarizată până a doua zi.
Astfel, operațiunile de verificare și centralizare ale proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării, la Biroul Electoral Sector 1, sunt reprogramate pentru marți.
Românii şi-au ales duminică reprezentanţii în administraţia locală - primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor/ primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 22:00, de 49,95%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central, peste nouă milioane de alegători exprimându-şi opţiunea de vot.
Tensiunea este la cote uriaşe în multe circumscripţii şi este agitaţie şi la Birourile Electorale acolo unde reprezentanţii secţiilor de votare depun sacii cu buletine.
Sunt câştigători detaşaţi şi mari pierzători, sunt situaţii unde totul se joacă până în ultima clipă
Se fac strategii, se analizează cifrele de la alegerile locale, iar liderii partidelor s-au adunat în sedinţe pentru a discuta despre prezidenţiale.