Alertele cu privire la inundații sunt în continuare foarte ridicate în România. Am avut alertă în sud-vestul țării, după ce a plouat într-o singură zi, că pentru o lună întreagă, avertizează autoritățile.
ANM anunţă că pericolul este încă uriaș şi că nivelurile râurilor vor crește.
În mai multe zone ale ţării oamenii s-au baricadat efectiv în case din cauza ploilor torenţiale. De asemenea, sunt Coduri Portocalii şi Coduri Galbene de inundații în zone din Timiș, Caraș-Severin până mâine la ora 12:00. Pe de altă parte, este secetă în Dobrogea, Muntenia și sudul Transilvaniei.
Un nou ciclon mediteranean a lovit Europa
De asemenea este Cod roșu de ploi și vijelii în Italia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Grecia, iar în Turcia avem inundații majore. Din păcate, nu sunt singură zone afectate din lume. În clipa asta, în multe locuri de pe planetă sunt inundații.
România între secetă şi inundații. Sute de culturi agricole au fost afectate
Întrebată care e probabilitatea să vedem niște inundații mai mari, tocmai pentru faptul că în regiunea noastră sunt aceste fenomene extreme, Elena Mateescu, directorul ANM, a spus:
"Cu siguranță, colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor vor actualiza alertele hidrologice în baza informațiilor meteorologice în baza cantităților de precipitații estimate de modelele numerice de prognoză a vremii. Noi vorbim de cantități de precipitații importante în aceleași zone practic, care, așa cum menționez și subliniez acest lucru, au fost afectate în ultima perioadă, de la începutul lunii iunie și până în prezent și există un risc semnificativ, mai ales pentru ziua de vineri și sâmbătă, să vorbim de cantități importante, dar nu excludem și ziua de mâine.
Mâine vom actualiza și cu siguranță și în următoarele două zile, în fiecare dimineață, alertele meteorologice, vom extinde arealul aflat sub incidența acestor tipuri de mesaje și cu siguranță și gradul de agravare, prin codul portocaliu, cel puțin, astfel încât să alertăm ceea ce înseamnă și să înștiințăm mai ales autoritățile și populația privind riscul major în aceste zone.
Cu siguranță mai ales pentru zonele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Alba, Caraș-Severin, Timișoara, Arad, unde am avut astfel de tipuri de fenomene la de la începutul lunii iunie și până în prezent", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.