Alți 20 de pacienți prezintă simptomele unei toxiinfecții alimentare.
”Cu ocazia unui praznic la Mânăstirea Florești, spitalul a primit ca în fiecare an, preparate alimentare pentru masa de prânz. Aceste preparate au fost pregătite in Mănăstirea Floreni si au constat din: borș de pește pangasius, pilaf cu legume, peste pangasius prăjit si coliva.
Aceste preparate au fost servite în incinta Spitalul de Psihiatrie Murgeni în jurul orelor 13:00. Simptomatologia (scaune diareice, vărsături) a debutat in cursul nopții de 21.11.2023”, informează DSP Vaslui.
DSP Vaslui mai precizează că, în general, mâncarea pentru pacienții din spital este pregătită în incinta unității medicale.
Pentru persoanele decedate se va efectua autopsia, vor fi recoltate probe toxicologice ce urmează sa fie trimise la IML Iași.
”Ministerul Sănătății a organizat imediat dupa informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de alimente pentru analiza toxicologică la IML Iasi. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea catre INSP - Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice. Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Sănătății”, precizează oficialii Ministerului Sănătății.
Conform legislației ANSVSA, mâncarea nu poate fi adusă în unitățile sanitare fără certificat de calitate. În cazul în care mâncarea e furnizată printr-o firmă de caterring, trebuie păstrate mostre și trimise la analize. Mai exact, toată mâncarea care ajunge la pacient este testată. Mai mult, este interzis să aduci în bucătăria spitalului mâncare donată.