Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Norul de fum de la incendiile din Canada ajunge şi în România | Care sunt efectele. Anunţul meteorologilor

Norul de fum de la incendiile din Canada ajunge şi în România | Care sunt efectele. Anunţul meteorologilor

Norul de fum provocat de incendiile de vegetaţie din Canada a ajuns şi în Europa şi, în câteva zile, va fi deasupra României. Ce spun meteorologii.

de Claudia Popovici    |    28 Iun 2023   •   23:34

De ieri, norul de fum de la incendiile de vegetaţie din Canada a ajuns deasupra Franţei, acolo unde s-a întins peste trei sferturi din ţară. Meteorologii spun că fumul va persista deasupra Europei până la finalul săptămânii. Vineri seara sau sâmbăta va ajunge şi deasupra României.

Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a explicat la Antena 3 CNN care vor fi efectele şi cum arată prognoza meteo pentru zilele următoare. 

"Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre. Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant.

Probabil că este de interes doar pentru cercetători, pentru că este un fenomen deosebit și, pe de altă parte, cu siguranță ajută pentru validarea modelelor numerice cu ajutorul cărora monitorizăm transport de poluant.

Va ajunge, va fi o curiozitate, să spunem astfel, de interes pentru lumea științifică. Pentru pasionații care vor să urmărească evoluția norului de fum le recomand, site-uri, produsele programului european Copernicus.

Citeşte şi: Un nou fenomen ameninţă Europa. Ce este "canicula invizibilă" şi unde loveşte

ANM, prognoza meteo: Cum va fi vremea în România

Astăzi, cei care nu suntem mari iubitori de călduri deosebite, ne-am bucurat de acest mic episod cu vreme ceva mai răcoroasă, a intrat un front atmosferic rece, a adus în spate o masă de aer mai proaspăt. Lucru bun în urma unui astfel de eveniment, pe lângă scăderea de temperatură, este că un pic am mai scăpat de umezeala excesivă care exista în aer în urma ploilor din ultimele săptămâni.

Dar așteptăm o revenire rapidă la aspectul de zile de vară. Temperaturile vor începe de mâine să crească din nou, vom avea în weekend din nou temperaturi și de peste 30-33° și își vor face apariția aversele, probabil în primele zile ale lunii iulie.

Deci până atunci să avem un mic respiro foarte important pentru hidrologi, pentru râurile acelea care s-a umplut în urma evenimentelor din ultimele săptămâni.

Este un respiro care permite revenirea la condiții firești, iar pe un orizont mai larg, care să cuprindă toată luna iulie și prima parte, cel puțin a lunii august, de așteptat ar fi tot o alternanță între episoade cu temperaturi ridicate și probabil că vor fi din ce în ce mai ridicate, că așa este firesc, și intervale cu instabilitate atmosferică mai pronunțată", a spus Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
x close