Republica Moldova a răspuns apelului de ajutor lansat de Guvernul de la Ankara şi oferă suport în activități de evaluare tehnică, căutarea sinistraților, deblocare, dar și misiuni de recuperare a victimelor.
Vorbim de o echipă formată din 55 de salvatori cu 12 unități de tehnică și doi câini care a avut deja o misiune de salvare încununată cu succes.
Datorită lor un copil, în vârstă de 3 ani, a fost scos de sub dărâmături la peste 75 de ore de la producerea cutremurului devastator produs, luni, în Turcia.
Un miracol, pentru că este extrem, extrem de frig noaptea și cei care au supraviețuit cutremurului sunt în pericol să moară din cauza hipotermiei.
Transportul echipelor de salvare din Republica Moldova în zonele afectate de cutremur din Turcia s-a realizat pe cale terestră, deși inițial reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de la Chișinău au anunțat că aceștia vor pleca cu avionul.
"Prioritatea în misiunea salvatorilor moldoveni este și prezența tehnicii de intervenție grea cu care s-au echipat și a mecanismelor de deblocare de sub dărâmături, care va fi pe larg utilizată în acțiunile de salvare. Mai mult, misiunea specialiștilor din Republica Moldova va fi organizată și prin intermediul a 2 câini pregătiți pentru intervenție de căutare-salvare”, au informat reprezentanții IGSU.
Mii de supraviețuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranța dispare pentru mulți dintre cei prinși sub dărâmături.
Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că supraviețuitorii ar putea fi puternic afectați de temperaturile scăzute.
"Avem o mulțime de oameni care au supraviețuit în aer liber, în condiții din ce în ce mai rele și îngrozitoare", a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenție în caz de cutremur al OMS.
Chiar şi aşa salvatorii nu renunţă şi sapă neîncetat pentru a salva cât mai multe vieţi.
În tot acest dezastru umanitar peisajul economic al Turciei, deja dificil, este ameninţat de o inflație record, scriu experții internaționali