Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, despre relaţia dintre nucleul Pământului şi cutremure

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, despre relaţia dintre nucleul Pământului şi cutremure

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 23:31 08 Feb 2023 Modificat la 23:36 08 Feb 2023
BeFunky-collage - 2023-02-08T233354.663
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, despre relaţia dintre nucleul Pământului şi cutremure Sursa foto: Profimedia

Potrivit oamenilor de Știința planeta noastră are un punct mai slab situat deasupra Americii de Sud unde câmpul magnetic al Pământului evoluează în mod constant.

El se numește Anomalia Atlanticului de Sud care în ultimul deceniu s-a extins continuu. Cercetătorii sunt de părere că aceasta punct se va diviza în două zone diferite.

Acest fenomen, nu pune viaţa umană în pericol, dar le permite oamenilor de știință să studieze magnetosfera Pământului. 

Mai exact, în centrul Pământului există o mișcare de rotație care la 70 de ani aproximativ această mișcare de rotație se oprește și se schimbă.

Întrebat dacă acest proces poate provoca şi cutremure asemănătoare celor din Turcia şi Siria, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a spus: 

"Deci în mijlocul Pământului este un nucleu solid, metalic, foarte, foarte solid, foarte dens și deasupra lui este un alt nucleu, o altă pătură care se comportă lichid.

În mișcarea de rotație a Pământului se creează niște curenți acolo. În acest nucleu lichid, se creează un câmp magnetic, cel mai puternic din tot sistemul solar.

Citeşte şi: Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, despre cum pot fi prezise cutremurele şi ce efect au seismele din Turcia asupra României

Pentru că pământul este o planetă cu adevărat dinamică. Noi spunem că este o planetă vie pentru că ea e tot timpul într-un dinamism.

Inclusiv acest nucleu ca o sferă acolo oarecum metalică stă în mijlocul Pământului și ea se rotește totuși odată cu cu Pământul.

Însă în același este şi cuplată cu restul Pământului pentru că are un defazaj față de ce se întâmplă în afara ei.

Astfel încât, ușor-ușor din această cauză la moment dat se micșorează în direcția normală de rotație și la un moment dat se oprește.

După aia e antrenată din nou şi revine la mișcarea de rotație. Pentru mine rămâne o întrebare pentru că faptul că el își schimbă rotația, având în vedere că avem de-a face mai mult sau mai puțin cu o sferă, m-aş fi așteptat să nu aibă un efect deosebit asupra câmpului magnetic sau restul Pământului.

Însă din ce am înțeles acest lucru este solid, dar el este totuși neomogen, deci nu este chiar ca o bilă, omogen. Și atunci faptul că e neomogen creează la un moment dat aceste schimbări de rotație, creează schimbări și în distribuția masei și până la urmă are efect și asupra întregului Pământ și asupra câmpului magnetic.

Citeşte şi: Mircea Radulian: Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un cutremur mare în România. Anul acesta, activitatea seismică a fost slabă

Dacă tu ai schimba puțin axa de rotație sau viteza de rotație, automat asta antrenează niște forțe în interiorul Pământului, care este o planetă în mare parte elastică, să zic, se comportă elastic.

Asta înseamnă că orice modificare care apare creează niște tensiuni în interior. Ar putea să se transforme în cutremure însă nu se pot produce decât în partea de scoarță, pentru că asta e singura care este rigidă. Restul se comportă cumva plastic", a explicat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

×
x close