Riscul de escaladare în Orientul Mijlociu este mare, a declarat Mircea Geoană, joi seară, la Antena 3 CNN.
"Ce se întâmplă cu atacurile din zona Mării Roșii are un impact direct pe strada din București, din Berlin, din Paris, din Chicago, din New Delhi, de peste tot.
Pentru că avem în clipa de față o relație directă între insecuritate, instabilitate, și prețul economic pe care, din păcate, cei cu venituri mici, medii și mijlocii întotdeauna le plătesc. Există un risc ca inflația să nu mai poată fi adusă din nou la cifre rezonabile. Există un risc ca până la urmă combustibil, inclusiv pentru fermieri și pentru transportatori, probleme socio-economice... Iar întotdeauna când există nemulțumire și volatilitate și anxietate și nemulțumire în societate, tot timpul apar forțe. Dacă acele forțe sunt forțe legitime democratice, e un joc democratic până la urmă. Ar fi anormal să crezi că un politician nu ar încerca să folosească un context socio-economic mai complicat. Ar fi absurd", a continuat secretarul general adjunct al NATO.
"Dar în clipa în care își bagă coada direct și indirect, prin intermediari, prin dezinformare, prin rețele sociale, prin metode pe care încercăm și la NATO, și la UE și la G7 să le contracarăm, atunci lucrurile devin foarte complicate", a completat Mircea Geoană.
El a adăugat cea mai bună apărare pentru români, pentru canadieni, pentru 1.000.000.000 de oameni care trăiesc în țările NATO, este descurajarea unui eventual adversar. "Pentru asta începem peste câteva săptămâni, voi fi și eu în Polonia, cel mai mare exercițiu militar, 90.000 de trupe, inclusiv transportați din Statele Unite și din Canada, din 1988 încoace. (...) Ăsta e un semn că suntem prudenți și că dăm un semnal de forță Rusiei și oricui altcuiva",
Mircea Geoană: Să sperăm că în Orientul Mijlociu lucrurile nu se dezvoltă și mai periculos
"Astăzi putem spune că există un risc de escaladare real în Orientul Mijlociu. Este un lucru preocupant", a mai spus secretarul general adjunct al NATO.
Acesta a mai precizat că este o perioadă foarte instabilă.
"Asta nu e o chestiune care se termină într-un an, șase luni sau cu niște alegeri într-o țară sau în alta, pentru că, pe fond, dezechilibrul global de putere, deglobalizarea care se întâmplă prin rescrierea lanțurilor de valoare, aprovizionărilor, probleme de securitate, de tehnologie, vom face ca perioada următoare să fie instabilă politic și securitar și costisitoare economic și financiar.
Deci, pentru mine, pentru România sunt mai degrabă preocupat, nu de riscul de Rusia și de extindere a conflictului. Suntem aici, ne facem treaba, nu intru în detalii. Ne facem treaba la NATO la modul cel mai serios. Şi sperăm ca și militarii români în continuare să primească din partea noastră, a statului, ceea ce au nevoie. Dar pe fond, într-un climat imprevizibil, politica poate să o ia razna, economia poate să nu mai răspundă, puterea de cumpărare să sufere. Și cred că trebuie cu toții să gândim cu capul limpede și să putem să anticipăm", a mai spus el.