- România mai poate fi salvată?
Da!
- De câți oameni e nevoie ca România să fie salvată?
De un singur om care atrage alți oameni.
- În opinia dvs., un președinte independent ar putea să lucreze cu partide politice, cu politicieni care, mulți dintre ei, sunt compromiși în esența lor?
Cu compromisuri nu se poate lucra. Un viitor președinte poate să lucreze cu partide politice pentru că face parte din mecanismul acesta democratic. Dar cine a făcut un compromis odată îl va face și mai încolo. Cu bolile cronice nu faci nimic aici. Trebuiesc oameni de demnitate, oameni curați sau oameni pe care... Un președinte adevărat ar trebui să educe clasa politică, nu să se lase corupt de ea.
- În lumea actoriei aveți idoli? (...) Există cineva care să vă inspire - din România sau din altă parte - ca atitudine vizavi de acest popor?
Pe mine mă cutremură Brâncoveanu și mă cutremurăm martirii închisorilor comuniste. (...) Nu putem merge înainte fără să ne adăpăm la sursele noastre, nu de rezistență politică, de dăinuire. Este cu totul și cu totul altă dimensiune.
Ceea ce salvează România este o stare de spirit. Dacă românii sunt puși pe poziție... () Trebuie puşi ca la Mărășești pe poziție. Situația este de război în România. Se luptă fantastic împotriva distrugerii acestui popor. Și atunci trebuie să se ridice neamul. Iar neamul trebuie să aibă... ştiți, zero, zero, dar trebuie un unu în față.
Știți ce a reușit să facă România mare? Forța mistică a acestui popor. Ați auzit de forța mistică? E dincolo de istorie. Prin ea se transcende. Ăla când zicea ura și mergea înainte - era forța mistică.
- La finalul acestui interviu am o întrebare pe care cred că mulți o au în momentul de față: Dacă Dan Puric ar ajunge președintele României, ce fel de președinte ar fi?
Păi când ajungi acolo sus, nu poți să zici că ești președinte-jucător, că nu te joci cu propria ta țară.
V-am zis sincer, m-am pomenit în ipostaza asta datorită unui fel de dragoste profundă care a venit parcă din inima acestui neam care își cere drepturile.
Eu nu mi-aș trăda poporul, atât. Nu trebuie să fii jucător, nu trebuie să mănânci salam cu soia. Atât: să nu trădezi!
- Câți dintre cei care au condus România în ultimii 35 de ani sunt trădători?
Ştiți că poate ei nici nu și-au dat seama ce au făcut. A venit caracatița aia mare. (...)
Ei, în clipa în care te pui pe cruce, rămâi acolo. Nu poți să fii marionetă și să zici prin mine, eventual, să zicem Dan Puric - şi așa sunt Puric, mai și sugi poporul.
Nu, aici trebuie o personalitate, un om care să știe că atunci când intră în aceste jocuri şi-a pus viața și, mai presus de viață, este conștiința. (...)
Ce înseamnă jerfa? Când sufletul poruncește trupului să moară pentru valori mai mari decât viață. Care erau valorile mai mari decât viața lui Brâncoveanu? Copiii. Care erau valorile mai mari decât copiii? Ţara! Acolo mă situez.
Mulțumesc mult!
Urmăriţi mai jos interviul integral acordat de Dan Puric lui Mihai Gâdea la Sinteza Zilei