Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Mărturia unui general SRI despre agentul rus din apropierea lui Traian Băsescu

Mărturia unui general SRI despre agentul rus din apropierea lui Traian Băsescu

În ediția din aceasta seara a emisiunii Sinteza Zilei a fost prezentată mărturia unui general SRI care dezvăluie relațiile lui Traian Băsescu cu Republica Moldova şi Federația Rusă, respectiv cine era agentul rus de la Cotroceni.

Mărturia unui general SRI despre agentul rus din apropierea lui Traian Băsescu
Sursa foto: inpolitics.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2022   •   23:28

Mărturia generalului brg. (r) SRI, Aurel Rogojan, a fost publicată în cartea Puterea Umbrei  - interviuri faţă în faţă cu Dan Andronic, carte în care apare un capitol halucinant cu titlul: Agentul Rusiei din Administraţia Prezidențială. Traian Băsescu şi relațiile cu Republica Moldova şi Federația Rusă.

Redăm mai jos o parte din fragmentul în care apare mărturia generalului brg. (r) SRI Aurel Rogojan cu referire la Traian Băsescu.

Dan Andronic (D.A): Discutasem cândva că Traian Băsescu a provocat SRI solicitând un punct de vedere privind sprijinirea unui anumit partid politic din Republica Moldova.

Generalului brg. (r) Aurel Rogojan (A.R): Da, dar nu a fost servit.

D.A: De ce? Nici Moldova nu fusese "lucrată"?

A.R: De cine şi de ce să fie lucrată o ţară-soră?

D.A: De SRI, pe vremea lui Virgil Măgureanu şi pe vremea lui Costin Georgescu.

A.R: Competențele SRI privesc materia informaţiilor interne pentru securitatea națională a României, iar geografic, serviciul nu putea trece dincolo de frontieră, decât ignorând legea.

D.A: Dar, oricum, din ceea ce mi-ați spus Radu Timofte a cerut serviciului să îi pună la dispoziție şi SRI-ul nu a avut datele necesare.

A.R. N-a avut, asta a fost clar. Dar asta mai înseamnă că nici în arhive nu s-au identificat informaţii din perioadele anterioare ale Uniunii Sovietice, când la Chişinău era un avanpost velicorus al anticomunismului. Atunci am reconstituit din ce am ştiut şi eu, din istoria confruntării cu K.G.B-ul, elementele de orientare şi strategie.

Această pată albă din memoria instituțională poate semnifica dispariția, distrugerea ori ascunderea fondurilor arhivei operative privind confruntarea cu K.G.B-ul

Continuarea în materialul de mai jos

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu SRI
Citește mai multe din Sinteza zilei
» Vezi toate știrile din Sinteza zilei
Cele mai noi știri
Parteneri
x close