Astfel, Olguța Vasilescu a precizat că PNRR se poate renegocia în privința pensiilor, iar această renegociere vrea să rezolve inechitățile care există în sistem.
"Nu este chiar așa. Depinde ce înțelegem prin renegocierea PNRR-ului. Dacă discutăm ca din acest moment să nu mai avem PNRR și să o luăm de la capăt, e clar că nu vom avea nicio negociere. Dar, dacă discutăm doar pe anumite puncte, cum ar fi cel care ne-a interesat și despre care s-a tot vorbit în spațiul public zilele trecute, și anume că ar trebui ca procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor prin PNRR să fie eliminta, adică să nu mai existe acest procent ca să putem să aplicăm legea pensiilor și eventuale majorări, atunci s-a stabilit ca să aibă loc un grup de lucru în zilele următoare, să se transmită coaliției concluziile și să se meargă mai departe către Comisia Europeană.
De altfel, vreau să vă spun că în conformitate cu Regulamentul 241 din 2021, se pot discuta PNRR-urile pentru țările consideră necesar să se facă acest lucru. Noi vrem să aplicăm legea 127/2019 care prevede o alocare din PIB pentru pensii de 11,7%. Această lege a pensiilor nu înseamnă doar o creștere de 40% a punctului de pensii, ci reprezintă inclusiv o reglare a tuturor inechităților care există în sistem sau o eliminare a acestor inechități. Or nu se pot elimina aceste inechități dacă suntem încorsetați de acest procent de 9,4% din PIB. Asta înseamnă că oricum ar trebui să se rediscute PNRR-ul pentru că tot acolo se precizează că ar trebui să fie toate aceste inechități rezolvate. Cu alte cuvinte, suntem într-un cerc vicios", a declarat Olguța Vasilescu.
Tensiuni între PSD şi PNL. Ce au decis liderii coaliţiei pentru pensionarii români
Surse Antena 3 susţin că liderii politici nu au ajuns la o concluzie finală privind creşterea pensiilor. Cel mai probabil va urma mâine o nouă şedinţă a coaliţiei.
Au fost discuţii aprinse, spus surse Antena 3. PNL a cerut să se înceteze discuțiile legate de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii. Însă cei de la PSD a spus că nu se poate face acest lucru, pentru că în programul de guvernare există un angajament clar referitor la creșterea pensiilor și rezolvarea inechităților din sistem.
A fost o discuție legată de ce pensii intră în cadrul anvelopei de 9,4%. Potrivit surselor Antena 3, PNL credea că e vorba doar de pensiile din sistemul public.
PSD a demonstrat că în acest procent de 9,4% intră și pensiile speciale.
Scandalul pensiilor. Au fost discuţii aprinse între PSD şi PNL
Concret, Comisia Europeană ne-a transmis că jalonul referitor la pensii (reforma pe pensii) trebuie să conțină toate tipurile de pensii, inclusiv militare, şi că întreaga anvelopă, sistem public și sistem militar/speciale, nu trebuie să depăşească 9,4%.