Potrivit amiralului american, "în ultimul an, SUA au cheltuit miliarde de dolari cu ajutorul letal și non-letal acordat Ucrainei și aliaților din estul Europei, România fiind unul dintre ei".
"Dacă ar eșua elementele de descurajare și dacă rușii ar folosi arme nucleare tactice fie pe uscat, fie pe Marea Neagră, ca detonare la suprafață, ar însemna o greșeală de proporții enorme.
Președintele Biden a avertizat prin anumite canale, l-a avertizat pe președintele Putin să nu facă acest lucru pentru că el ar schimba întreaga față a lumii.
Și există și alți aliați și parteneri și chiar și unele națiuni care nu sunt aliații noștri, ca de pildă mai ales China, care nu sunt deloc entuziasmați de ceea ce face președintele Putin în Ucraina și care n-ar fi cu siguranță deloc entuziasmați de amenințarea cu folosirea armelor nucleare, fie ele arme tactice sau rachete balistice, deoarece asta ar destabiliza întreaga lume", a declarat fostul comandant al Forţelor Navale americane în Europa.
James Foggo: "Dacă Putin ar folosi arme nucleare în Marea Neagră, ar fi mult mai grav decât Cernobîl"
Amiralul James Foggo spune că în Ucraina nu este un război mondial. "Nu vrem ca el să devină un război mondial", a adăugat el.
"Mai întâi ar fi o greșeală enormă să vorbim despre folosirea unei arme nucleare tactice. Dacă Putin ar folosi-o în Marea Neagră, ar fi mult mai grav decât Cernobîl", a menţionat amiralul american.
Întrebat ce ar face Statele Unite dacă Putin ar folosi o armă nucleară, fostul comandant al Forţelor Navala americane în Europa a declarat că "Statele Unite au spus foarte clar că prima linie de răspuns ar fi descurajarea, adică ar da avertismente foarte puternice ca ei să n-o facă".
"Trebuie să ne uităm la doctrina Rusiei de-a lungul timpului și cum a evoluat. Mulți dintre ofițerii alături de care am lucrat în cadrul NATO fuseseră tineri ofițeri la începutul carierei lor în țări care făceau parte din Pactul de la Varșovia. În Europa de Est, de pildă Ungaria, Polonia, România, mulți au avut de-a face cu forțe militare sovietice în cazul Pactului de la Varșovia.
Și nu e niciun secret că o parte din doctrina rusă constă în folosirea pe câmpul de luptă a unor mici proiectile nucleare, care se pot lansa cu artileria. Dacă un conflict nu decurge, să zicem așa cum vor ei să meargă, ei ar putea schimba cursul războiului folosind asemenea arme.
Asta nu face parte din doctrina noastră. Noi nu facem așa ceva.
Noi încercăm să descurajăm, să prevenim un război prin amenințări credibile, cum sunt rachetele balistice intercontinentale și nu cu asemenea mici arme nucleare pe care le are Putin în arsenalul lui", a mai declarat James Foggo.
James Foggo: "Consecințele folosirii unei arme nucleare tactice ar fi devastatoare pentru Rusia. Rusia ar deveni un paria pe scena mondială, și-ar pierde toți prietenii"
Potrivit fostului comandat, războiul dintre Rusia şi Ucraina ar putea să dureze ani de zile.