Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Interviul necenzurat cu magistratul care susține că alegerile de la Sectorul 1 au fost fraudate, difuzat la Sinteza zilei

Interviul necenzurat cu magistratul care susține că alegerile de la Sectorul 1 au fost fraudate, difuzat la Sinteza zilei

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 22:08 02 Iun 2021 Modificat la 22:52 02 Iun 2021
o_1f771vnri9fv1bde1umdui6keeb.jpg

Interviul apărut în spațiul public, în care Sorin Iașinovschi vorbea despre frauda de la alegerile din Sectorul 1, era de doar 7 minute, fiind editate multe dintre declarațiile magistratului.

„Practic, în acest dosar avem o cercetare a întregului proces electoral. La finalizarea acestui dosar vom ști cu exactitate care este diferența între ceea ce au votat cetățenii din acest sector și ce s-a consemnat în procesul verbal de consemnare a rezultatului votului.

Acest dosar durează destul de mult pentru că e un folum enorm de lucru. Imaginați-vă că la nivelul Sectorului 1 existau 166 de secții, fiecare având câte o comisie de 8-10 persoane care au procedat la numărarea voturilor. Eu am două echipe de polițiști care fac toată această muncă de renumărare. La finalul acestei numărători urmează să se contabilizeze voturile de la nivelul fiecărei secții de votare. La final urmează să se compare ce am descoperit noi la anchetă și ceea ce s-a consemnat de comisia care a validat rezultatul alegerilor la Sectorul 1.

„Foarte puțini saci mai aveau notat pe ei numărul secției de la care proveneau”

Teoretic, fiecare sac rebuia să aibă un număr ca să-l putem identifica, dar foarte puțini saci mai aveau notat pe ei numărul secției de la care proveneau. Polițiștii au trebuit să identifice fiecare sac cu voturi, prin verificarea buletinelor de vot și a ștampilei de control.

Suspiciunile au fost întărite de acele imagini unde au apărut acele persoane care umblau cu rucsacu-n spate, la miez de noapte, fără să aibă voie în clădirea respectivă. După ce au apărut aceste imagini public, nimeni n-a venit să ofere o explicație logică: Ce au căutat? De ce au mers? Aceste suspiciuni au întărit plângerea părții vătămate și, de fapt, ne-au convins că trebuie să facem o anchetă serioasă, să vedem dacă s-a luat ceva de acolo, dacă s-a adus ceva acolo.  

Noi nu am pornit în această anchetă cu scopul de a demonstra o fraudă. Noi am pornit cu scopul de a afla adevărul, de a ști exact ce s-a întâmplat.

„S-au încălcat niște dispoziții”

S-au încălcat niște dispoziții, pentru că intrarea în acea sală trebuia făcută în anumite condiții, trebuiau să fie mai multe persoane din cadrul biroului electoral de sector. Erau niște reguli, dar aceste reguli s-au încălcat. Dacă s-au comis și fapte penale, pentru că aceste încălcări pot fi fapte sancționate administrativ... Dacă s-au comis fapte penale sau nu s-au comis fapte penale nu avem de unde să știm în această fază. De aia trebuie să facem anchetă să verificăm.

La sfârșitul lui iulie sperăm să știm câte voturi a avut efectiv fiecare candidat și câte voturi au fost consemnate. Sper spre sfârșitul anului să vedem de ce s-a întâmplat într-un fel sau altul, de ce ceea ce au votat cetățenii nu a fost și consemnat și cine se face vinovat, ca să fie tras la răspundere. 

Fiind vorba de discuția dintre cei doi primari, cel care a pierdut și cel care a câștigat alegerile, există o diferență de voturi. Există o diferență de 1.000 de voturi. Noi va trebui, pe cale de anchetă, să stabilim clar, cu probe, dacă acele voturi sunt rezultatul votului cetățenilor sau dacă diferența aia este obținută prin fraudă.

În timpul anchetei scapă câte o idee și după care ea se amplifică în spațiul public. Eu nu aș putea avansa ideea că au dispărut saci cu voturi. Când vom finaliza numărătoarea, atunci vom ști exact dacă a dispărut ceva, dacă nu a dispărut.

„La nivelul secțiilor există fraudă”

La nivelul secțiilor există fraudă, dar nu pot da cifre, atâta vă zic. Există. Din ce am văzut, există. Într-o anchetă putem avea și în ultimul moment o răsturnare de situație, când nici nu te mai aștepți. S-ar putea să găsim fraudă de ambele părți.

Noi nu vom dispune cu privire la primar. Noi vom dispune dacă vom constata fapte penale. Dacă rămâne în funcție sau nu, asta depinde de Instanța civilă. Se pot face reviziuiri. Există căi de atac, dar noi nu dispunem cu privire la rămânerea în funcție a unui primar sau nu. Nu avem în atribuții așa ceva. Noi trebuie să aflăm dacă există fraudă și dacă există fraudă, cine a comis-o, dacă a comis-o cu vinovăție”, a declarat Sorin Iașinovschi în interviul necenzurat.

×
x close