Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele din România. Sunt declanşate de schimbarile climatice? | Ce ne aşteaptă în perioada umătoare

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele din România. Sunt declanşate de schimbarile climatice? | Ce ne aşteaptă în perioada umătoare

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 23:13 18 Iul 2022 Modificat la 23:23 18 Iul 2022
Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele din România. Sunt declanşate de schimbarile climatice? | Ce ne aşteaptă în perioada umătoare
Sursa foto: Colaj Befunky.com

Întrebat dacă schimbările climatice au avut un rol la modul în care plăcile tectonice s-au mișcat și la cutremurele pe care noi le-am avut în România, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a precizat. 

"Treaba este mult mai mult mai complicată, pentru că fenomenele care se întâmplă în timpul marilor cutremure sunt fenomene pur geologice, absolut geologice.

12 cutremure de suprafață s-au înregistrat de la începutul lunii în țara noastră, cele mai multe în zona seismică Vrancea.

Întrebat dacă ne putem aștepta la un seism mai mare, acesta a spus: 

"Vrancea este o zonă seismică, o zonă tectonică de cu tot o altă natură decât ce este în jurul nostru. Spre exemplu, când sunt cutremure mari în Turcia nu au nicio influență asupra noastră. La fel și cu un cutremur în Grecia.

Deci tectonica din Vrancea este de cu totul altă natură.

În ultimul timp cutremurele au devenit sensibile pentru oameni.

Sunt cu mult mai multe, pentru că, practic, în fiecare zi se întâmplă nişte rupturi pe undeva în scoaţa terestră.

În Vrancea este o structură geologică cu totul aparte print-această parte a pământului. Au apărut cutremurele la adâncimi destul de mari chiar 100 și ceva de kilometri ceea ce nu prea a fost tot timpul.

Cu toate acestea, pierderile mari care a fost în România au fost mult legate în partea asta a Munteniei, adică biserici distruse", a explicat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, care a subliniat că deocamdată nu crede că ne vom confrunta cu un cutremur de o magnitudine mare. 

Zona din ţară care va fi în pericol peste câţiva ani

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3, despre cutremurul de 4,2 pe scara Richter care s-a produs în această dimineaţă la Gorj, însă a fost resimțit şi în alte orașe din apropiere.

Specialistul spune că astfel de episoade seismice sunt obișnuite în judeţul Gorj, un cutremur fiind în Cărbunești, în urmă cu 7 ani.

"Zona de aici e cunoscută din foarte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă.

Ori, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și bineînțeles, adâncimea.

Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime. 

Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani", a spus Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate la Antena 3.

×
x close