Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Generalul anchetator, dezvăluiri exclusive despre Mineriada din 1990: "Populația României a fost grav mințită! Nimic nu a fost întâmplător"

Generalul anchetator, dezvăluiri exclusive despre Mineriada din 1990: "Populația României a fost grav mințită! Nimic nu a fost întâmplător"

Ştefan Petrică
2 minute de citit Publicat la 22:56 25 Apr 2024 Modificat la 22:56 25 Apr 2024

Generalul Cătălin Ranco Pițu, fost procuror șef al Secției Parchetelor Militare, a adus în prim plan aspecte cele mai importante legate de dosarul Mineriadei din 1990.

Întrebat dacă se va face dreptate în dosarul Mineriadei din 1990, Generalul Cătălin Ranco Pițu a spus: 

"Convingerea mea este că se va face dreptate. Această rușine națională care s-a petrecut în intervalul 13-15 iunie 1990 aș putea spune că în acele zile s-a pogorât Evul Mediu întunecat prin barbarism.

Este greu de înțeles un astfel de eveniment indiferent de perspectivă", a spus Generalul Cătălin Ranco Pițu.

Întrebat care sunt probele care să arate că puterea politică de atunci a condus la o acțiune de pierderi omenești, generalul a spus: 

"Pentru a înțelege concret mineriada din iunie 1990 trebuie să facem un arc în timp și să ne întoarcem în decembrie 1989. La data de 22 decembrie puterea politico-militară a fost acaparată. Revoluția a fost confiscată de un grup care printr-o lovitură de stat a preluat puterea politico-militară.

Șeful politico-militar ajuns, începând cu 22 a fost Ion Iliescu. Acesta era un comunist convins, de altfel, tot la 22 decembrie, atunci când românii au avut posibilitatea să-l cunoască prin intermediul TVR acesta a lăudat valorile comuniste spunând că acestea au fost întinate de Nicolae Ceaușescu. El se adresa tuturor cu apelativul "tovarășe". Primul său discurs din Balconul Central a început cu "stimați tovarăși", după a fost huiduit. 

Studiile sale au fost încheiate la Moscova. El nu concepea să existe opoziție sau mai multe partide politice într-un stat. La Moscova a fost îndoctrinat prin ideologia criminală conform căreia partidul unic trebuie să rămână unic.

Ion Iliescu a vrut împiedicarea României alunecării spre dreapta

Această adevărată gândire profundă s-a văzut la Mineriadă.

Pe baza dovezilor din dosarul de la Mineriadă, Ion Iliescu, prin intermediul Mineriadei a vrut să dea o lovitură decisivă ideii de opoziție și in felul acesta ideii de democrație. El nu putea gândi într-un spirit democratic. 

Fenomenul Piața Universității, debutat în 22 aprilie 1990 era stins la momentul în care au fost chemați minerii. 

Nu a existat nicio justificare pentru intrarea în forță împotriva celor 200 de oameni care se mai aflau la 13 iunie în Piața Universității. 

S-a intervenit cu 1500 de cadre ale Ministerului de Interne. Ulterior, au ajuns și 200 de muncitori de la IMGB, astfel folosirea unei astfel de forțe disproporționate nu era justifică de realitatea operativă a momentului. Fenomenul Piața Universității era aproape stins. 

Începând cu 22 decembrie, populația româniei a fost grav mințită cu privire la existența teroriștilor și în mod repetat, românii au fost solicitați să vină să apere revoluția împotriva unor elemente care au fost descrise ca fiind de o cruzime extraordinară.

Românii, de bună credință au fost să apere noua putere. Au fost înarmați acei civili din toate orașele din România. În felul acesta a urmat o tragedie în București și în marele orașe.

Tuturor li s-a spus că democrația în România este în pericol pentru că elementele fasciste atacă instituțiile statului, că România este în pericol, că asistăm la o rebeliune legionară", a spus Generalul Cătălin Ranco Pițu, la Antena 3 CNN.

×
x close