Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Imagini cu întâiul şi cel mai mare plagiat din istoria României. Cum a obţinut, de fapt, Elena Ceauşescu titlul de doctor inginer în chimie

Imagini cu întâiul şi cel mai mare plagiat din istoria României. Cum a obţinut, de fapt, Elena Ceauşescu titlul de doctor inginer în chimie

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 23:31 04 Apr 2024 Modificat la 00:29 05 Apr 2024

Doctoratul în chimie al Elenei Ceaușescu a trezit controverse în lumea științifică după 1989 care a demonstrat că este cel mai mare plagiat din istoria României, faţă de care cele din zilele noastre par să pălească. 

Teza de doctorat îi deschidea Elenei Ceaușescu un lung drum al unei așa-zise consacrări științifice printre care director al Institutului de Cercetări Chimice din București, dar și membru al Academiei Române.

Însă dacă în cazul altor persoane, formalitățile în vederea susținerii doctoratului puteau dura 10 ani de zile sau chiar mai mult, pentru Elena Ceaușescu totul s-a rezolvat în mai puțin de o lună. Mai mult, s-a dat şi un Decret de Stat special, care să-i permită acest lucru.

Astfel, pe 8 decembrie 1967, Elena Ceaușescu a obținut titlul de doctor inginer, iar pe 9 decembrie 1967, Nicolae Ceaușescu titlul de președinte al Consiliului de Stat.

Cronologia evenimentelor pentru întâiul şi cel mai mare plagiat din istoria României

2 Iulie 1957 - Elena Ceaușescu obține diploma de inginer, absolvent al Facultății de chimie industriala, Secția tehnologia substanțelor organice, Institutul Politehnic București.

18 noiembrie 1964 – Elena Ceaușescu este numita la conducerea Institutului de Cercetări Chimice - ICECHIM, prin ordin al Ministrului Petrolului şi Chimiei, Mihail Florescu.

1957 – 1967 – Elena Ceaușescu obține trei brevete privind procedee de polimerizare / extragere a polimerilor, publică cinci articole pe acest subiect şi susține 10 comunicări.

14.11.1967 - Elena Ceaușescu, directorul ICECHIM ii cere ministrului Învățământului să îi stabilească comisia pentru susţinerea tezei de doctorat.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări imagini cu titlurile deținute de Elena Ceaușescu:

15.11.1967 – Consiliul de Stat emite Decretul 1058 privind titlurile științifice din Republica Socialista România, care abroga Decretul 880 din 1965 pentru a-i permite Elenei Ceaușescu să își poată obține doctoratul, în regim de urgenta, fără stagiu de pregătire, fără examen, fără conducător de teza de doctorat sau colocviu de admitere.

  • 16.11.1967 - ministrul Învățământului, academicianul Ștefan Bălan aprobă cererea Elenei Ceaușescu formulată cu doua zile mai devreme, trimițând o dispoziție rectorului Institutului Politehnic, pentru a se lua 'masurile necesare'.
  • 4 decembrie 1967 – Sunt înștiințați membrii Comisiei pentru susținerea tezei de doctorat ca fac parte din Comisie şi că dizertația se va susține, 'vineri, 8 decembrie 1967, ora 8 dim. în sala de consiliu din localul Institutului Politehnic, Calea Griviței 132
  • 7 decembrie 1967 – Se întocmește 'Raportul preliminar de verificare privind admiterea tov. Inginer Elena Ceaușescu la susținerea tezei pentru obținerea titlului de doctor inginer'.
  • 8 decembrie 1967 – Ziua cea mare, in care ar fi trebuit ca Elena Ceaușescu sa susțină dizertația tezei de doctorat intr-un cadru public.
  • 9 decembrie 1967 – Se întocmește 'Raportul final de verificare privind conferirea titlului de dr.ing. tov. Elena Ceaușescu'.
  • 12 decembrie 1967 - Politehnica București propune Comisiei Superioare de Diplome a Ministerului Învățământului 'confirmarea titlului de doctor inginer in specialitatea tehnologie chimica organica tov. Elena Ceaușescu'. Propunerea este semnata de rectorul Constantin Dinculescu.
  • 18 decembrie 1967 – Secretariatul Comisiei de Diplome comunica Ministerului Învățământului confirmarea titlului de dr.ing. al tov. Ceaușescu Elena, notează Jurnalul.ro.

Mai mult, astăzi Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a publicat Cartea de evidență personală a Elenei Ceaușescu. Potrivit documentelor prezentate de instituție, Elena Ceaușescu a avut mai multe diplome şi funcţii printre care inginer, directoare de institut de cercetări, doctor inginer în chimie, Doctor Honoris Causa al mai multor universități din străinătate.

"În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternică. În spatele lui 0000001 s-a aflat 0000002. Iar în spatele lor... o țară.

Vă prezentăm astăzi, dragi @urmăritori ai paginii noastre, carnetul No 0000002:

Ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii.

Plus doctor inginer în chimie, Doctor Honoris Causa al universităților din Buenos Aires, Bahia Blanca, Filipine, Yucatán și Teheran, membră de onoare a Societății Internaționale de Chimie Industrială, a Institutului American al Chimiștilor din Washington, a Școlii de Științe a Polimerilor și a universităților din Costa Rica, Ecuador, Mexic, Ghana și Illinois,

membră a Academiei Republicii Socialiste România, membră corespondentă a Academiei din Atena, membră activă a Academiei de Științe din New York, deținătoare a Ordinului "Steaua Republicii Socialiste România" și a numeroase alte ordine și decorații, membră în Comitetul Central al Partidului Comunist Român și în Comitetul Politic Executiv al

Comitetului Central al Partidului Comunist Român și deputat în Marea Adunare Națională.Gata", scrie Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pe Facebook.

×
Parteneri
x close