Un partid politic reușește să strângă voturi cât pentru o majoritate parlamentară singur și nu este chemat la consultări, la Cotroceni, de președintele țării.
În aceeași zi, un fost președinte al țării revine la Cotroceni, ca lider al unei formațiuni de opoziție și susține că este cea mai bună variantă pentru funcția de prim-ministru.
Este clar că președintele Klaus Iohannis nu îl vrea pe Liviu Dragnea ca premier al României. Un mesaj transmis și ambasadorilor. Miercuri, Klaus Iohannis lasă de înțeles că această decizie stă la mâna lui.
Pe de-o parte îl avem pe Klaus Iohannis, cu această atitudine și, pe de altă parte, avem un PSD care nu participă la negocieri, dar care are susținerea populară pentru a desemna un premier.
Poate PSD să îl dea pe Liviu Dragnea premier, în condițiile în care există o lege care, teoretic, îi interzice această posibilitate?
Avocatul Gheorghe Piperea susține că a găsit un text de lege crucial pentru Liviu Dragnea.
Războiul nu este nici de departe în punctul culminant, taberele sunt deja așezate. Cine are dreptate? Cine are legea de partea sa și care va fi evoluția? Războiul nu este doar declarativ și se pare că va ajunge și la Curtea Constituțională.
Mihai Gâdea a realizat o emisiune specială, pentru a găsi adevărul, din punct de vedere legal, moral și pentru a afla care este opțiunea corectă.
Marcela Feraru, jurnalist român stabilit la Paris, a opinat că decizia PSD și a lui Liviu Dragnea a fost una corectă: "După părerea mea, PSD nu a greșit cu decizia de a nu merge la consultări. Președintle Iohannis nu ar trebui să vorbească despre politețe, 1 decembrie nu este foarte departe. Eu vreau să fac o scurtă comparație cu ce se întâmplă în Franța. Și aici au fost nenumărate consultări la Elysee, presupun că dacă președintele invita partidele pentru a vorbi despre panseluțe, nu erau probleme, dar aici era clară tema, deci PSD avea toate motivele să nu se ducă."
"Trăiesc de 15 ani în Franța, mama democrației moderne. Și cel mai bun exemplu este Alain Jupee, condamnat la doi ani de închisoare. În 2002, mi se pare. După care, în perioada mandatului lui Sarkozy, Jupee a fost ministru de două ori. Dacă instanța a decis ca cineva să își piardă drepturile civile și pe ce perioadă, se aplică. Pe de altă parte, am senzația că Iohannis a rămas traumatizat după momentul în care urma să fie numit premier și Traian Băsescu l-a refuzat. Cred că are plăcerea acum să joace rolul celui pe care îl avea Traian Băsescu", a explicat Marcela Feraru.
Iată teoria prezentată de avocatul Gheorghe Piperea:
Social-democratul Șerban Nicolae și Dan Barna, reprezentant al USR în ediția de miercuri a emisunii Sinteza Zilei, au intrat într-o confruntare verbală aprinsă: