Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Cum își văd românii și bulgarii trecutul comunist: Nicolae Ceaușescu și Todor Jivkov, viața dictatorilor în Scornicești și Pravets

Cum își văd românii și bulgarii trecutul comunist: Nicolae Ceaușescu și Todor Jivkov, viața dictatorilor în Scornicești și Pravets

2 minute de citit Publicat la 00:02 27 Ian 2020 Modificat la 00:02 27 Ian 2020
o_1dvj27ik812g41hd8mc8167lgk1b.jpg

Din ”epoca de aur” au rămas doar amintea și ruinele. Semnele decăderii se văd peste tot: case sărăcăcioase, clădiri abandonae, fabrici fantomă și un stadion mamut, construit pentru ca Ceaușescu să le satisfacă ambițiile secretarilor de partid.

Astfel, acesta trebuia să aibă și o echipă bună de fotbal, iar în 1972 a luat naștere FC Olt, un club micuț din liga a patra devenea în scurt timp rampă de lansare pentru cei mai valoroși fotbaliști români.

Casa natală a lui Nicolae Ceaușescut a fost construită în 1890. Pe lângă mobilierul fostului dictator, în interior se pot găsi vase de lut, vase de ceramică, monede din acea perioadă, documente și lăzi de zestre.

De altfel, în afara de casa în care a copilărit și a rezistat de-a lungul timpului, în interiorul curții se află bustul fostului dictator, crăpat și lipit cu chit.

În schimb, astfel stă situația în Bulgaria, în Pravets, orașul natal al fostului lider comunist Todor Jivkov, acolo unde întreaga casă părintească a fost transformată și valorificată în muzeu. Spre deosebire de locuitorii din Scornicești, aici oamenii se mândresc cu statutul de oraș natal al unui fost dictator: au ridicat o statuie în memoria lui Todor Jivkov, au numit un bulevard după el și au amenajat un muzeu deschis în fiecare zi.

Atât Nicolae Ceaușescu, cât și Todor Jivkov au ordonat ca locuințele părintești să fie reconstruite pentru ca oamenii să nu știe că aceștia au crescut într-o sărăcie lucie. Mai mult, liderul bulgar era și pe placul Elenei Ceaușescu, Jivkov având și origini românești din partea tatălui.

O legendă spune că la un moment dat cei doi s-au luat la întrecere, care să își transforme primul satul natal în oraș: a câștigat Jivkov, iar Pravets a devenit oraș în 1983, în schimb, Scornicești în 1989.

Anul 1989 a însemnat sfârșitul dictaturii ambilor președinți: Ceaușescu a sfârșit sub rafalele gloanțelor în garnizoana din Târgoviște, iar Jivkov a fost îndepărtat în mod pașnic. A trăit până în 1998, iar la vârsta de 86 de ani s-a stins din cauza pneumoniei.

Astfel, după 30 de ani cele două orașe mai au în comun regretul localnicilor pentru viața din anii comunismului.

„Pe vremea lui Jikov se trăia bine. Salariile erau destul de mici, dar și prețurile erau mici. Erau locuri pentru toată lumea. A fost iubit în Pravets. Nu doar aici, ci în întreaga regiune”, spune un localnic din Pravets.

„Dacă se închidea fabrica de la intrare în Scornicești, noi am fos avut de toate. Regret acele vremuri. De felul meu îmi iubesc foarte mult țara și văd că merge înspre rău”, a spus Eugen Donea, localnic din Scornicești.

Cum își văd românii și bulgarii trecutul comunist: Nicolae Ceaușescu și Todor Jivkov, viața dictatorilor în Scornicești și Pravets

×
x close