Liderii sindicaliștilor din Educație au anunțat marți, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că greva va continua.
Gabriela, profesoară din Bihor, spune că e dezamăgită de reacţia autorităţilor. "Facem grevă pentru că ne-am săturat de umilinţa pe care o trăim an de an în faţa părinţilor, pentru a contribui la buna desfăşurare a activităţii didactice. Nu mai dorim comisii, nu mai dorim hârtii. Dorim să ne ocupăm doar de educaţia copiilor, a preşcolarilor care au nevoie de noi. Cu actualele salarii nu putem face faţă", a spus ea.
Întrebată dacă ar trebui să aibă încredere în promisiunea preşedintelui de a garanta încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale, Gabriela a răspuns: "Categoric nu. Pentru că am fost minţiţi. Lucrez în sistem din 1985 şi ne-am minţit ani la rândul!"
Radu, din Bucureşti, profesor cu experienţă de 20 de ani, spune că a protestat fiindcă se simte dispreţuit. "Nu profesorii sunt cei care pun în pericol examenele naţionale, ci guvernanţii(...). Greva trebuie să continue, nu cedăm. Iar în privinţa încrederii în preşedintele României, acest preşedinte pe mine personal nu mă mai reprezintă".
Ştefania, mama unui elev de clasa a VIII-a, a spus la Antena 3 CNN că s-a confruntat cu o degradare permanentă a sistemului de educaţie.
Marius din Bacău, tatăl unei eleve de clasa a XII-a, spune că susţine profesorii în această grevă. "Niciodată nu au fost luaţi în seamă(...). Ce încredere să avem în cuvântul preşedintelui Iohannis care ne-a promis o Românie educată şi s-a făcut de râs cu ea?"
Şi Aurelia Lungu din Tulcea, profesoară în comuna Greci, spune că salariul este mic dar nu a mai putut participa la greve având probleme de sănătate. "Eu nu mai am încredere", a spus ea, acuzând că a primit în trecut bani în plus la salariu şi la scurt timp au avut loc tăieri.
Greva generală din învăţământ a debutat luni, 22 mai
Solicitările sindicaliştilor vizează majorări salariale de 20% în timp ce oferta autorităţilor are în vedere prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic şi de 1.500 de lei pentru cel nedidactic.
Peste 20.000 de sindicalişti din sistemul de învăţământ au protestat, marţi, în faţa Palatului Cotroceni începând de la ora 14:30, după un miting în Piaţa Victoriei.
Profesorii, după discuţia cu Klaus Iohannis: Nu ne vindem, nu cedăm!
Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime.
În urma discuțiilor, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.