Greva din învățământ continuă, au anunțat marți seară cele două mari confederații sindicale.
Diana, din București, cadrul didactic, cu un copil care anul acesta a încheiat clasa a XII-a a spus:
"Consider că pentru această criză, în primul rând, este vinovat președintele țării, din păcate, și cadru didactic care, din punctul meu de vedere, a avut o atitudine nu tocmai potrivită pentru cei din breasla dumnealui. Ne-am tratat cu indolență, nepăsare. Drept urmare, că indignarea și nemulțumirile și ca și profesor vorbesc acum au crescut și iacătă ne-a ajuns în aproape a treia săptămână de grevă.
Am început cu președintele, iar cu guvernanții noștri mari nici nu știu ce să comentez, pentru că iată-te astăzi, 6 iunie 2023 deja s-a dat proiectul de ordin pentru modificare și complet și completare a regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, conform căruia se pare că se pot încheia mediile și cu două note și nu este neapărat nevoie de profesori. Pot fi încheiate simplu și cu acordul consiliului profesoral format din profesorii care nu sunt în grevă. Deci, cu alte cuvinte, băgați-vă mințile în cap vreți, nu vreți să vedeți că se poate trăi şi fără profesori", a spus Diana din Bucureşti care a subliniat că profesorii nu ar trebui să renunțe la grevă pentru examene.
Cristina, din Bucureşti, de asemenea, cadru didactic a spus:
"După părerea mea, ar trebui să îşi dea demisia tot guvernul în frunte cu ministru Deca, care a dezinformat voit la nivel național, împreună cu dl. Budăi și Ciucă nu au gestionat corect și profesionist acest conflict din educație și ne-a umilit într-un mod constant. Nu sunt de acord să se întrerupă greva pe timpul examenelor, deoarece a nu s-ar mai numi grevă. După examene cu siguranță nu ne-ar mai băga nimeni în seamă", a spus şi Cristina din Bucureşti.
Elena din Buzău, profesor, a spus că în primul rând în criza din Educaţie ar trebui să demisioneze președintele țării, "care deși tot a afirmat că este profesor. Noi, sincer, vă spun, ne este rușine să ca un asemenea om să spună că este coleg cu noi.
A avut o ieșire destul de urâtă la adresa noastră, un vocabular și o atitudine care nu face cinste unui om.
Dumnealui ar trebui să își pună întrebarea dacă în mandatele pe care le-a avut România chiar e o Românie educată. Nu sub nicio formă nu ar trebui întreruptă greva pentru examene.
Noi nu suntem cazuri sociale așa cum am fost tratați. Nu suntem asistați sociali, suntem oameni, avem și noi copii. Am colegi care au copii în clase terminale și sunt în grevă. Cred că asta ar trebui să știe toată lumea, că la rândul nostru și noi suntem oameni și e normal și trebuie să arătăm copiilor noștri că luptăm pentru drepturile noastre și că avem niște principii, pentru că informația o pot lua la un click distanță. Dar noi trebuie să fim niște modele pentru copiii noștri", a spus Elena din Buzău.
Cosmin, profesor învățător, din Constanţa, a spus
"Eu am făcut trei facultăți, două masterate, un doctorat, două moduri psihopedagogice. Am definitivat în curând o să-mi dau și gradele şi fac perfecționare tot timpul. Părinții mei sunt cadre didactice, au fost în grevă eu, iar eu n-am putut să intru în grevă, să spunem din motive financiare.
Am 29 și credeți-mă că mă uit în urmă și modul în care s-a pus problema este foarte jignitor. Părinții mei sunt profesori și credeți-mă că am o durere un pic în suflet faptul că au făcut sacrificii enorme pentru a putea să-mi plătească taxele.
Mă gândesc cu groază dacă voi avea și copii, dacă voi avea posibilitate să le ofere educație din salariul meu de profesor. Da, ar trebui să domnii care vin în față, în frunte cu dl. președinte care nu înțeleg cum este cu adevărat traiul și influențează părinții și elevii împotriva profesorilor. Niciun profesor și pot să spun cu mâna pe suflet, nu își dorește să distrugă viitorul unui copil. Nu, greva nu ar trebui întreruptă. În momentul când se va întrerupe greva, automat nu vom mai fi luați în considerare. Va reprezenta un moment de slăbiciune", a mai spus Cosmin din Constanța.
Florin din Arad, părinte, a spus:
"Nu sunt profesor, sunt părinte si ar trebui să demisioneze cine a înființat România educată.
Pentru că de 10 ani de zile ne tot educă, dar ne ducă foarte prost așa. Și indignarea cea mai mare a fost când a afirmat cum își permite cineva să afecteze examene naționale, dar dumnealui cum și-o permit să afecteze viața cetățenilor în 10 ani de zile", a spus Florin din Arad.
Olga, 18 ani din Bucureşti, admisă la o facultate de medicină din străinătate, a spus
"Sincer cred că vorbesc pentru toți elevii din anii terminali. Ne dorim să susținem examenul și vă dați seama că și aplicarea aceasta la facultate a necesitat efort și efort financiar din partea părinților. Iar nouă ne trebuie diploma de bac pentru a definitiva această înscriere și ar fi păcat să nu putem din cauza situației curente din țară. Dacă situația nu se va rezolva, va trebui să fie și facultatea contactată.
În primul rând, profesorii au tot dreptul să facă grevă și consider că salariile lor sunt într-adevăr mult prea mici pentru efortul pe care îl depun. Dar în același timp elevii nu sunt vinovați în acest scandal și astfel nu ar trebui să aibă de suferit pe urma acestuia.
Eu mă gândesc că dacă până vineri nu se va găsi o soluție, ar trebui ca profesorii să se întoarcă măcar pentru susținerea examenelor, ca să nu fie afectați și elevii. Deja, oricum situația nu este fericită și nu cred că este bine să se adâncească și mai mult acest conflict".
Andreea din Cluj, mama a doi copii, dintre care unul de clasa a VIII-a a spus:
"Sunt mama, doi copii dintre care unul în clasa a 8-a și unu tot așa la un final de parcurs de clasa a 4-a. Respect greva profesorilor și sunt conștientă de faptul că acești oameni sunt responsabili despre devenirea noastră viitoare și despre devenirea copiilor noștri ca doctori, ca știu eu, mari directori, politicieni. Oamenii aceștia își lasă amprenta asupra educației a generații și au această demnitate și trebuie să-și apere drepturile. Însă aș vrea să vă spun că în acest moment mă pun și în pielea acestei generații care a trecut printr-o pandemie, a conștientizat un război la granițele României, iar acum, cu emoții mari în suflet, și noi, și ei, își dau seama că nu știu dacă vor susține examenele.
Sunt într-o tensiune oarecum constantă, de trei săptămâni, de mai bine de trei săptămâni, nu știm când se va termina, iar ritmul pe care l-au avut până în prezent este puțin decalat, pentru că într-o zi facem școală. Unii profesori intră în grevă, alții decid că ies, își țin orele.
Simțim tensiunea. Am avut în ultimele două săptămâni chiar legat de momentele de festivitate, de momentele de banchet care sunt pentru copii, discuții de amânare, de anulare, chiar și pentru banchet. Am simțit așa și profesorii cumva au fost împotriva noastră și noi la un moment dat ne-am coalizat gândindu-ne că acum e momentul să îi punem pe copiii noștri pe primul loc și să lăsăm deoparte pentru un scurt moment chiar și aceste nevoi ale lor, deși le respectăm. Și da, într-adevăr s-a creat o tensiune.
Încercăm să fim demni și să ne păstrăm cumva respectul unii față de alții, pentru că și părinți, și profesorii la rândul lor sunt părinți, simțim în aer cumva și diriginții, cumva sunt așa, clevetitori, cumva împotriva părinților care își doresc să nu anuleze anumite evenimente care urmau în aceste zile.
Iar noi cumva ținem cu dinții pentru că nu ne ajută cu nimic faptul că amânăm un pachet, să amânăm o festivitate.
Mesajul meu este pentru liderii sindicali, în primul rând, și pentru ministrul Deca. Și mesajul meu este următorul fiți atenți la această generație fragilă de copii. Nu frângeți sufletele acestor copii care s-au pregătit și au trecut prin atât de multe provocări. Întoarceți-vă la catedră, încheiați mediile și continuați protestul după momentul în care anul școlar examenele sunt încheiate, pentru că momentul ales este unul, mă scuzați, de absolut șantaj.
Părerea mea că există o implicare politică, iar liderii sindicali ar trebui să demisioneze sau să se retragă de urgență împreună cu dna. ministru Deca, care are opt secretari de stat, dintre care doi comunică cu inspectoratele, nu înțeleg rostul celorlalți.
Nu văd nicăieri comunicate de la Ministerul Învățământului sau de la dna. Deca văd doar porta vocile liderilor sindicali în stradă, după părerea mea, finanțați politic cu ocazia acestei rotative, am rugămintea ca mamă, în numele tuturor părinților din țara asta, să nu puneți în pericol o dată în plus, pe lângă provocările mileniului, generația aceasta.
Sunt alături de doleanțele dl. profesori din toată țara. Îi respect ca oamenii înțeleg demnitatea pentru care ei se luptă în stradă. Însă nu pot să nu mă gândesc la 300.000 de copii care au trecut prin atât de multe provocări. Încă o dată, dna. Deca ar putea să renunțe de mâine. Știm sigur că este pupila domnului Iohannis și că nu are o comunicare așa cum ar trebui să aibă un ministru ferm și demn de funcția pe care o ocupă. Iar liderii sindicali un pas în spate. Dragi profesor întoarceți-vă la catedră și încheiați mediile, țineți festivitățile de încheiere și dați examenele până nu e prea târziu", a mai spus Andreea din Cluj, mama a doi copii de clasa a IV-a şi a VIII-a.