Antena 3 CNN Politică Candidatul PNL lăudat de presa Kremlinului. Cum explică Varujan Vosganian participarea la evenimente ale Ambasadei Rusiei

Candidatul PNL lăudat de presa Kremlinului. Cum explică Varujan Vosganian participarea la evenimente ale Ambasadei Rusiei

varujan vosganian hepta
Varujan Vosganian a fost prins cu minciuna în direct. Sursă foto: Hepta
de A.S.    |    17 Oct 2024   •   10:07

Candidatul PNL în Vaslui, Varujan Vosganian, fiind prezent miercuri seară în emisiunea Sinteza Zilei, a fost confruntat de Mihai Gâdea cu privire la participarea în anul 2015 la evenimentele organizate de Ambasada Rusiei și la declarațiile în favoarea Rusiei făcute în mod repetat. În primă instanță, Vosganian a negat vehement, apoi a recunoscut că a participat la evenimentul controversat de acum 9 ani. Informațiile sunt mult mai grave de atât. Publicația rusă New Day News îl lăuda pe Varujan Vosganian pe vremea când era ministru al Economiei, într-un articol publicat pe 13 iunie 2007, intitulat „Ministrul român susține relații pragmatice cu Rusia”.

Mihai Gâdea: Haideți să vă citesc atunci. Hotnews: Corneliu Vadim Tudor, Varujan Vosganian, Remus Cernea și Adrian Severin, prezenți la ceremonia organizată de Ambasada Rusiei pentru marcarea a 70 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial.

Varjuan Vosganian: Asta a fost poate când eram ministru, în 2007, trimis de Guvern, dar nu că eu m-am dus. Asta este o minciună. Asta este o minciună sfruntată.

Mihai Gâdea: Era așa sau nu? Ați fost la Ambasada Rusiei?

Varujan Vosganian: Eu eram membru în Guvern. Asta era în 2007.

Deși inițial candidatul PNL în Vaslui, Varujan Vosganian, a negat vehement că a participat, în 2015, la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei, fostul ministru şi-a adus aminte şi a recunoscut în exclusivitate la Antena 3 CNN toate dezvăluire făcute în presă, acum 9 ani.

Varujan Vosganian: Nu a fost nicio întâlnire la Ambasada Rusiei, cum v-am spus, a fost o întâlnire în Parcul Herăstrău, dedicată celor 50.000 de soldați ruși, belaruși, azeri, ucraineni și armeni, care au murit în Al Doilea Război. Au participat ambasadori ai Uniunii Europene, iar eu m-am dus cu ambasadorul Armeniei, probabil ca președinte al Uniunii Armenilor.

Cătălina Porumbel: Ați spus că este o minciună și acum v-ați adus aminte că ați fost.

Varujan Vosganian: Păi este o minciună, nu am fost la Ambasada Rusiei.

Mihai Gâdea: Ați fost la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei. Cereți-vă scuze.

Varujan Vosganian: Îmi cer scuze dacă am înțeles greșit.

Rusia îl lăuda pe ministrul Varujan Vosganian

(Captură foto, publicația rusă New Day News - Articolul „Ministrul român susține relații pragmatice cu Rusia”, publicat pe 13.06.2007)

Informațiile sunt însă mai grave de atât, pentru că publicații din Moscova l-au lăudat pe Varjuan Vosganian pentru afirmațiile privind întărirea relațiilor României cu Rusia.

Într-un articol publicat pe data de 13 iunie 2007 de publicația rusă New Day Newscu titlul „Ministrul român susține relații pragmatice cu Rusia”, Varujan Vosganian este lăudat.

Președintele rus i-a luat prin surprindere pe americani când le-a sugerat să folosească un radar azer pentru un scut antirachetă. Acest lucru a fost declarat de ministrul român al Economiei și șeful Uniunii Armenilor, Varujan Vosganian, care a apreciat acțiunile președintelui rus drept un „atac diplomatic”.

„Am fost la Sankt Petersburg, iar Putin a spus foarte clar că ar trebui să existe mai multe puncte de putere și monede în lume, ceea ce va crea concurență. Putin este ghidat de ideea de a transforma CSI într-un pol de putere eurasiatic”, a subliniat Vosganian.

De asemenea, ministrul român consideră că o înțelegere „corectă și pragmatică” ar trebui să prevaleze în relațiile dintre România și Rusia.

După cum relatează publicația românească Gândul, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul român a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Alexei Kudrin.

„Știu că au existat unele probleme în trecut, dar sunt preocupat de viitor”, a declarat Vosganian, vorbind despre perspectivele relațiilor ruso-române. El a reafirmat intenția companiei românești Romgaz de a construi, în colaborare cu Gazprom, un depozit de gaze în județul român Neamț, la un cost cuprins între 120 și 258 de milioane de euro, în funcție de capacitatea rezervoarelor.  - New Day News

Varujan Vosganian și înclinațiile pro-ruse

Pe data de 6 februarie 2008, BBC afirma că Varujan Vosganian vrea să întărească relațiile economice cu Federația Rusă, culminând totul cu faptul că, în stenogramele Wikileaks, Ambasada SUA la București informa Washingtonul că fostul ministru are înclinații pro-ruse și își dorește întărirea relațiilor României cu Moscova.

(Captură foto, publicația BBC - Articolul „Ministrul economiei cere îmbunătățirea relației cu Rusia”, publicat pe 06.02.2008)

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a atras atenţia că România ar trebui să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova în următorii ani, având în vedere că importa circa 40% din necesarul de gaze naturale din Rusia. Pe de altă parte, pentru a reduce dependenţa faţă de gazele ruseşti, România s-a implicat în proiectul Nabucco.

Acesta prevede construirea unei conducte care să aducă gazul din Orientul Mijlociu în Europa, dar prin evitarea zonelor aflate sub influenţa Rusiei.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a spus că atitudinea pe care România a avut-o faţă de Rusia în ultimii ani a făcut ca economia românească să aibă de suferit.

Acest lucru, a precizat domnul Vosganian, s-a resimţit mai ales în preţul gazelor şi în faptul că România nu poate să acopere costurile foarte mari de import ale combustibililor, prin exportul altor produse.

"Relaţiile normale cu o ţară importantă sunt relaţii în care există schimburi intense diplomatice şi economice, în care România atât prin mesajele politice cât şi prin acţiunile economice îşi poate diversifica prezenţa pe o piaţă atractivă precum este piaţa rusească."

"Poziţia ambiguă pe care România a avut-o faţă de Rusia în acest deceniu ne-a costat mult nu doar în privinţa preţului gazului, ci şi în privinţa deficitului comercial", spune ministrul finanţelor.

Vinovat de această situaţie, crede domnul Vosganian, este în primul rând preşedintele României, Traian Băsescu, care prin declaraţiile sale ar fi determinat o răcire a relaţiilor cu Rusia. - BBC

(Captură foto, publicația România Liberă - Articolul „Wikileaks: Oamenii rușilor de la București”, publicat pe data de 28.03.2011)

Mihai Gâdea: Pentru că domnul Vosganian a insistat, există mai multe articole în presă. Atenție, BBC vorbește despre faptul că un ministru din Guvernul României, ministrul Economiei, cere îmbunătățirea relației cu Rusia.

Varujan Vosganian: Da, domnule Gâdea, știrea este clară. Eram ministrul Comerțului și voiam să...

Mihai Gâdea: Evenimentul Zilei - Dumneavoastră vreti cu toate, în mod special cu Rusia. S-a văzut și mai devreme...

Varujan Vosganian: Nu e în mod special cu Rusia. E și cu Singapore, și cu America Latină, credeți-mă.

Mihai Gâdea: Evenimentul Zilei - Dragostea lui Vosganian pentru Rusia trece pe la finul de cununie. Multe articole de felul acesta.

(Captură foto, publicația Evenimentul Zilei - Articolul „Dragostea lui Vosganian pentru Rusia trece pe la finul de cununie”, publicat pe data de 16.02.2015)

(Captură foto, publicația Profi24 - Articolul „Varujan Vosganian: ‘Ucraina, oricât de mult sprijin militar ar primi, nu va putea învinge Rusia’”)

De altfel, și pe Facebook, fostul ministru a ținut să sublinieze că singura care poate învinge Rusia în războiul din Ucraina este „Rusia însăși". Potrivit acestuia: „Ucraina, oricât de mult sprijin militar ar primi, nu va putea învinge Rusia. Dacă va rămâne în coordonatele actuale, războiul poate dura ani de zile, cu costuri uriașe și cu riscul extinderii. Singura care poate învinge Rusia e Rusia însăși. (...)  Așadar, de vreme ce niciun stat terț nu intervine ca beligerant de partea Ucrainei (ferească Dumnezeu s-o facă!), în acest război de uzură pe ruși nu-i pot învinge decât rușii", a scris Vosganian, pe pagina sa de Facebook.

(Captură foto, publicația Bursa - Articolul „Varujan Vosganian a fost invitat în Rusia”, publicat pe data de 27.02.2013)

Şi in 2013, jurnaliștii de la Bursa scriau că Varujan Vosganian, ministrul Economiei la acea vreme, ar putea efectua o vizită la Moscova pentru a discuta despre problematica relaţiilor economice bilaterale.

Vizita venea după ce ambasadorul Federaţiei Ruse în România la acea vreme, Oleg Sergheevici Malghinov, a fost primit de Varujan Vosganian. În cadrul discuţiilor de atunci, Vosganian a susţinut faptul că relaţiile economice bilaterale pot fi relansate atât la nivel de ţări, cât şi la nivelul companiilor, prin stimularea investiţiilor, a comerţului bilateral.

Totodată, jurnaliștii de la Evenimentul Zilei au mai dezvăluit și faptul că, pe vreme când era șef de cabinet, finul lui Varjuan a consiliat un patron din industria gazelor, care era interesat de afaceri cu Moscova. Evident, și atunci, candidatul PNL în Vaslui a negat toate informațiile.

×
Parteneri
x close