Bogdan Aurescu a prezentat, la Antena 3, principalele teme abordate la Summitul B9 și a oferit detalii cu privire la intervenția președintelui Joe Biden.
"Summitul de astăzi, găzduit de președintele Iohannis la București, a fost un summit foarte important și de succes.
Este, cred, cel mai important eveniment diplomatic pe care l-a găzduit România (...) Am avut nouă șefi de stat, din statele de pe flancul estic al Alianței, la care s-a adăugat secretarul general al NATO, ceea ce arată susținerea pe care NATO o acordă acestui format, care, la rândul său susține NATO și coordonarea în interiorul NATO.
Președintele SUA a participat, pentru prima dată, la un summit al acestei inițiative, al acestui format București 9.
Discuțiile au fost extrem de substanțiale astăzi, s-a vorbit despre securitatea de pe flancul estic, în contextul ultimelor revoluții îngrijorătoare din regiunea Mării Negre. S-a discutat despre pregătirea Summitului NATO, care va avea loc în 14 iunie.
Ne întâlnim în acest format pentru a coordona pregătirea noastră pentru summit, mai ales în ceea ce privește postura noastră de apărare și descurajare pe flancul estic și am avut o declarație comună pe care șefii de stat au adoptat-o astăzi, foarte substanțială și foarte clară. Ea conține elemente destul de clare, referitoare la evaluarea situației de securitate pe flancul estic, la postura agresivă a Rusiei pe flancul estic.
Ceea ce dorim să facem mai departe, în cadrul NATO, în exercițiul care se cheamă NATO 2030, creștere profilului politic și militar al NATO, negocierea noului concept strategic al alianței", a explicat Ministerul Afacerilor Externe, la Antena 3.
Joe Biden, intervenție la Summitul B9
Ministrul Afacerilor Externe a vorbit, la Sinteza Zilei, despre intervenția lui Joe Biden la Summitul B9. Aurescu a detaliat mesajul președintelui SUA, pe care l-a numit "un mesaj extrem de puternic, un mesaj de angajament foarte solid".
"Mesajul președintelui Statelor Unite a fost un mesaj extrem de cald, extrem de apropiat față de statele din regiune, pentru că domnia sa cunoaște foarte bine aceste state și așa a și început discursul, prin dorința sa de a petrece mai mult timp împreună, de a întâlni președinții statelor noastre, atunci când acest lucru va fi posibil.
Un mesaj foarte puternic despre importanța relației transatlantice, domnia sa a spus că relația transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică și Marea Neagră, inclusiv.
Arătând că acest parteneriat dintre SUA și Europa reprezintă piatra de temelie a relațiilor internaționale, în acest moment și tot ceea ce a fost mai bun realizat în sec. XX sau din sec. XX și până în prezent, de asemenea a subliniat de două ori, semnificația Art. 5, articolul ce conține clauza de apărare colectivă (...) cuvintele pe care le-a folosit președintele Biden au fost extrem de puternice (...) A vorbit despre întărirea NATO din punct de vedere militar, despre relația cu Rusia, despre relația cu China, am vorbit despre importanța pe care o acordă SUA factorului democrativ în dezvoltarea relațiilor internaționale", a explicat Bogdan Aurescu.