Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Ce reacţie ar putea avea NATO după incidentul cu rachete din Polonia | Explicaţiile oficialilor români

Ce reacţie ar putea avea NATO după incidentul cu rachete din Polonia | Explicaţiile oficialilor români

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 22:06 15 Noi 2022 Modificat la 22:19 15 Noi 2022
BeFunky-collage - 2022-11-15T220700.731
Reacţia NATO după ce Polonia a fost lovită de rachete ruseşti | Explicaţiile oficialilor români Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, după atacul cu două rachete în localitatea Przewodow.

 La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze.

Comitetul de Securitate Naţională este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

Care va fi reacția NATO

"Să se lămurească, exact așa cum probabil că au început demersurile toate oficialitățile polone, dacă a fost o situație voită sau este un accident.

Dacă este accident atunci Rusia trebuie să explice această situație că este accident. S-a întâmplat și în Republica Moldova.

Putea să fie o deviație a unei rachete, să fie doborâtă sau să fie, așa cum știm de altfel, o rachetă nu bine construită.

Ați văzut că nu toate rachetele lor au precizie, dar și într-un caz și într-altul situația este extrem, extrem de delicată.

Sigur că ei (n.r Rusia) știe ce înseamnă să lovești o țară NATO, dar să nu uităm că în această situație au fost lovituri cu baza aeriană, adică au plecat rachetele de pe avion.

Şi știm din ultimile 6 luni că piloții lor sunt extrem de slabi, sunt foarte, foarte slabi, dovadă că n-au reușit în atâta vreme să aibă o dominație aeriană.

Nu mă mir în situația de față și tind 51% să cred că a fost o eroare și nu o intenție. Eu sper din tot sufletul să fi fost o eroare și pentru care, sigur lucrurile să se lămurească în acest context", a spus generalul Cristian Barbu. 

"Da, situația este gravă care poate fi o agresiune potrivit dreptului internațional"

"Da, situația este gravă, pentru că într-adevăr e prima oară când un stat membru NATO este țintă voită sau nevoită din partea Federației Ruse. 

Dacă aceste rachete și probabil că ele sunt trase de partea rusă, de armata rusă, e o diferență importantă între a ținti cu intenție sau accidental, pentru că dacă este cu intenție este o climă de agresiune, potrivit dreptului internațional şi asta schimbă fundamental consecințele.

Într-o astfel de situație, statul membru NATO atacat va cere în Alianța Nord-Atlantică, din care face parte discuția pe articolul 5 direct.

Dacă este neintenționat, e celălalt articol, articolul 4, care înseamnă solicitare rapidă de consultări politico-militare în cadrul Alianței, pentru că un stat este subiect al unei ținte care afectează securitatea națională.

Dacă este neintenționat, oricum, dacă ești țintă, activezi articolul 4.

O diferență fundamentală, pentru că dacă se constată cumva că a fost vizată în mod intenționat, consecințele sunt extrem de grave", a spus ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean. 

"NATO va avea o reacţie pentru a împiedica un precedent"

"Este prematur să tragem o concluzie. În orice caz, în opinia mea, obligatoriu va exista o reacție a Alianței Nord-Atlantice.

Acest subiect nu poate fi trecut la "și altele", pentru că a deveni un precedent.

Deocamdată, ar fi o reacție politică fie articolul 5, fie articolul 4. Dacă se intră în articolul 5 deja ridicăm componenta militară a NATO.

La articolul 4 într-adevăr sunt consultări și se presupune un anume tip de reacție. Depinde și cum se va poziționa Federația Rusă în continuare, dar ca până la urmă o reacție va fi", a spus  Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. 

Doi polonezi au fost ucişi de rachete lângă frontiera cu Ucraina

Doi oameni au murit după ce două rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut întrunirea de urgenţă a comitetului guvernamental pentru securitatea şi apărarea naţională, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al cabinetului de la Varşovia.

Un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a declarat pentru Associated Press că rachetele erau ruseşti.

Prima reacţie a Rusiei după ce au căzut rachete în Polonia

Ministerul rus al Apărării spune că declarațiile presei și oficialilor polonezi despre presupusa cădere a rachetelor rusești în zona așezării Przewodow reprezintă o provocare deliberată pentru a escalada situația.

×
x close