Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Armele misterioase pe care Rusia a început să le folosească în războiul din Ucraina

Armele misterioase pe care Rusia a început să le folosească în războiul din Ucraina

Gabriel Dano
3 minute de citit Publicat la 22:33 15 Mar 2022 Modificat la 22:33 15 Mar 2022
htrytn
Sursa foto: Pixabay.com

Jurnaliștii de la New York Times afirmă că Rusia are de gând să ducă lupta pentru cucerirea Kievului la un alt nivel, așa că vor arunca în luptă temutele sisteme de rachete balistice Iskander, care folosesc o muniție surprinzătoare în Ucraina: momeli care să eludeze radarele și păcălească rachetele ghidate cu infraroșu.

Dispozitivele au o lungime de aproximativ 33 de centimetri, forma unei săgeți și o coadă portocalie, potrivit unui oficial american din serviciile de informații, citat de New York Times. Potrivit acestuia, ele sunt dispersate de rachetele balistice cu rază scurtă Iskander lansate de forțele armate rusești asupra Ucrainei.

Fiecare dintre dispozitive este dotat cu o componentă electronică ce produce semnale radio care să blocheze sau deruteze radarele inamice care încearcă să depisteze rachetele Iskander și conține o sursă de căldură care să atragă rachetele îndreptate împotriva lor.

Imagini cu dispozitivele de momeală au început să fie distribuite pe platformele social media în urmă cu două săptămâni. Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016, fără ca aceasta să ajungă să fie folosită.

General Micea Mîndrescu, fost comandant NATO, a explicat în această seară, la Sinteza zilei, cum acționează acest tip de rachetă și ce alte arme folosesc rușii în încercarea de a cuceri Ucraina.

Markiyan Lubkivsky, consilier al ministrului Apărării din Ucraina: "Rusia foloseşte bombe cu fosfor"

Kievul este bombardat din toate părţile iar în Mariupol, numărul real al morţilor ar putea fi de 20.000. Sunt dezvăluirile făcute de Markiyan Lubkivsky, consilierul ministrului ucrainean al apărării, în exclusivitate pentru News Hour with CNN.

Markiyan Lubkivsky vorbeşte şi despre armele folosite de ruşi, de la bombe termobarice până la rachete cu fosfor. Toate încalcă orice tratat internaţional.

Domnule Markiyan Lubkivsky, vă mulţumim pentru intervenţia la Antena 3 România, News Hour with CNN.

În primul rând, vreau să mulţumesc tuturor românilor şi Guvernului României pentru susţinerea oferită ucrainenilor în lupta lor pentru independenţă.

A fost încă o noapte de foc pentru ucraineni şi pentru ţara mea. Astăzi este a 20-a zi de când rezistăm, de când apărăm teritoriul Ucrainei. Kiev a fost bombardat în această dimineaţă cu rachete, iar din informaţiile pe care le am până în acest moment, trei case rezidenţiale şi o proprietete privată au fost lovite, doi oameni au murit.

Oraşul Mariupol este noul Aleppo, mulţi ucraineni sunt blocaţi acolo, armata ucraineană încearcă să îi protejeze şi conform informaţiilor pe care le avem de la faţa locului, ar fi vorba de 2000 de oameni morţi, dar nu putem confirma aceast număr. Noi credem că numărul celor care au murit în timpul invaziei este mult mai mare. Ieri, consilierul primarului din Mariupol ne-a spus că numărul real ar putea fi 20.000 de oameni morţi în aceea zonă.

În Harkov, situaţia este la fel de groaznică. Aproape 600 de case au fost distruse în totalitate, 50 de şcoli şi mai multe instituţii medicale printre care și maternitatea. Toate sunt distruse complet. Armata rusă distruge oraşul Harkov pe bucăţi. Ieri a fost atacat şi turnul televiziunii din regiune, 19 oameni au murit şi 9 au fost răniţi.

În cele 19 zile de când a început atacul Rusiei, am pierdut 90 de copii, 90 de copii au fost ucişi. Aşadar situaţia la faţa locului este foarte grea.

Am văzut foarte multe imagini cu explozii în Kiev, ce informaţii aveţi de la Serviciile de Informaţii din Ucraina în ceea ce priveşte armele folosite de armata rusă? Ce fel de arme folosesc? Am auzit că ar folosi arme termobarice, arme cu fosfor.

Da, folosesc bombe cu fosfor, rachete cu fosfor, folosesc muniţie care nu e permisă conform legislaţiei internţionale. Aşadar, repet, nimeni nu e în siguranţă din cauza intenţiilor armatei ruse de a folosi arme chimice sau chiar nucleare.

Din acest motiv facem un apel către comunitatea internaţională să oprească armata rusă din cauza ameninţărilor nucleare care ar trebui analizate pentru că riscurile, încă, există!

Domnule Lubkivskyi, au avut loc mai multe runde de negocieri, dar cu rezultate puţine. La ce ar trebui să ne aşteptăm de la aceste întâlniri?

Lucrul de care încercăm să fim siguri că îl obţinem este armistiţiul şi coridoare umanitare sigure pentru refugiaţi.

Odată ce obţinem asta, putem merge mai departe şi la probleme politice.

Domnule Lubkivskyi, ştim că sunteţi diplomat de carieră. Credeţi că este posibil ca acest război să ajungă şi în alte ţări? Poate chiar în România?

Aşa cum am spus, nimeni nu poate fi în siguranţă. România trebuie să se pregătească pentru escaladare, ca toate ţările vecine cu Ucraina. Nu aşteptaţi până când Rusia ajunge în Chişinău, începeţi discuţiile cu aliaţii NATO acum!

Intenţiile lui Puțin nu privesc doar Ucraina. După ce va acapara Ucraina, va încerca să atace agresiv şi alte ţări precum Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi România ar putea fi pe lista lui.

×
x close