Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Anomalii meteo fără precedent în România | ANM, date de ultim moment despre cum va fi vremea în vacanţa de 1 mai

Anomalii meteo fără precedent în România | ANM, date de ultim moment despre cum va fi vremea în vacanţa de 1 mai

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 23:10 27 Apr 2023 Modificat la 23:10 27 Apr 2023
anm prognoza meteo vremea in romania vremea in bucuresti cod galven ploi vant
Ciclon mediteranean peste România | Alertă de ultimă oră de la ANM Sursa foto: Pexels

"Trebuie să menționăm în primul rând, informarea meteorologică valabilă până sâmbătă la dimineață, la ora 10:00 informarea ce vizează în mod deosebit temperaturile scăzute de pe parcursul nopților care urmează, o vreme rece pentru această perioadă din an și vorbim de temperaturi care vor coborî până la -4 - 0°C, mai ales în noaptea de joi spre vineri, deci în această noapte în zonele intracarpatice, în nordul Olteniei și al Munteniei și izolat în rest.

Iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, îndeosebi în zonele depresionare din centru și nu în ultimul rând și în nord-estul țării, în Moldova, adică.

Vorbim și de intensificări ale vântului cu viteze de 45-55km/h care cu siguranță vor am ridica senzația de frig, iar în zona montană înaltă rafale de 70-80km/h.

De altfel, următoarele 2 zile, așa cum menționam și la nivelul maximelor, temperaturile vor fi unele mai coborâte. Acestea nu vor depăși 15°C, inclusiv în Capitală, o vreme mai rece, cer temporar noros, precipitații în general izolate, mai ales în zona zonele de deal, de munte, la altitudini mai mari, având în vedere minimele foarte coborâte, este posibil să mai consemnăm precipitații mixte.

ANM, prognoza meteo pentru vacanţa de 1 mai

Dar veștile sunt bune, pentru că de duminică vremea se va încălzi ușor, astfel încât să vorbim, iată, de temperaturi deja pozitive, la nivelul minimelor 3-10 grade iată, pe parcursul nopților și dimineților și la nivelul maximelor să consemnăm chiar valori de până la 22 grade cu o maximă, inclusiv în Capitală, de 20- 21 grade.

Chiar și luni va fi o vreme frumoasă din punctul de vedere al regimului de temperaturi. Vorbim de valori la nivelul maximelor de până la 23 grade în partea de sud-vest a țării. Nu în ultimul rând, în Capitală 21 grade este adevărat, pe litoral, valori ușor mai coborâte, spre 17 grade dar asta nu înseamnă că nu va fi o vreme agreabilă din punctul de vedere al regimului de temperaturi.

Posibil averse locale doar în zonele montane și submontane. Marți, după ziua de 1 mai, posibil să atingem valori chiar apropiate de pragul unei zile de vară, pentru că în partea de vest și sud-vest a țării anticipăm temperaturi la nivelul maximelor de până la 23-24 grade.

AMN, prognoza meteo pentru luna mai. Cum va fi vremea în România

Cu siguranță acum vorbim mai ales pentru partea de sud-vest a Europei, extremitatea de sud-vest a Europei și mă refer aici în mod deosebit la Spania, Portugalia, posibil în următoarele zile și sudul Franței de un val de căldură timpuriu, așa cum s-a întâmplat și în 2022.

Și cu siguranță este posibil ca și în acest an, semn că acest val de căldură, de caniculă practic dinspre nordul Africii, care a afectat deja continentul european, să aducă și în țara noastră, spre sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, așa cum s-a întâmplat și statistica ne dovedește acest lucru și ne confirmă deja primele zile în care să vorbim de temperaturi care să se apropie de 30-32 grade cu siguranță.

Să nu uităm că anul 2022 a fost cel mai cald an pentru continentul european și să nu uităm că vara, de asemenea, 2022, la nivelul Europei a fost cea mai caldă. Nici România nu a făcut excepție, 2022, al 3-lea an cel mai cald, vara 2022 cea mai caldă și iarna 2022-2023, cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră.

Iar la nivel planetar, luând în consecință, analizele de la acest moment este posibil ca 2023 să fie unul dintre cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. Acest lucru deja se întâmplă.

2023 este posibil, la nivel planetar să fie cel mai cald din istorie

Într-adevăr, dacă anticipăm, așa cum arată toate analizele principalelor centre meteorologice mondiale, așa cum arată și comunicatul Organizației Meteorologice Mondiale, în condițiile în care ne așteptăm ca fenomenul e miniu să devină activ, 2023 este posibil, la nivel planetar să fie cel mai cald din istorie, depășind recordul înregistrat în 2016.

Și nu excludem ca și în România deja să vorbim de un 2023 mai cald. Dacă debutul anului 2023 a adus în luna ianuarie un nou record termic absolut pentru cea mai rece lună a anului, în țara noastră.

Ne amintim valorile de peste 20-22 grade din luna ianuarie. Practic, primele trei luni au fost luni cu abateri termice pozitive semnificative. Iată o lună aprilie ușor mai rece. Este bine că a plouat, pentru că vorbeam înainte de această lună, practic de secetă pedologică extremă în jumătatea estică a țării.

Iată că ploile pe parcursul acestei luni au mai îmbunătățit rezerva de apă. Se cel puțin pentru o campanie a lucrărilor de primăvară în bune condiții. Dar nu excludem ca vara 2023 să aducă și în zona țării noastre valuri de căldură mai persistente și mai intense.

Cu siguranță în contextul în care deja luna mai, în ultima lună a primăverii, aduce, în medie, temperaturi mai mari cu 5-6 grade față de o lună aprilie, cu siguranță, iată și în aprilie am avut zile care s-au în care valorile de temperaturi s-au apropiat de 24°C.

Mai cu siguranță aduce mai în mod frecvent valori care să se apropie de 30 grade", a spus Elena Mateescu, director ANM, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. 

×
x close