Japonia va dezvolta rachete cu rază lungă de acțiune pe măsura creșterii amenințării Chinei. Ministerul japonez al Apărării a declarat că a semnat contracte cu Mitsubishi Heavy Industries pentru dezvoltarea și producerea în masă a armelor, conform unui plan care se extinde până în 2027.
Acordurile în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari, conform Reuters. urmează anunțului primului ministru din decembrie, care plănuia să mărească cheltuielile de apărare și să primită Japoniei să posteze capacități de contraatac.
Ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga, a explicat la Antena 3 CNN, cât de serioase sunt aceste amenințări.
"Situația în Asia de Sud-Est este foarte complicat. Sunt cel puțin două surse de îngrijorare. Pe de o parte, asertivitatea Chinei, care este legată în mod direct de Taiwan, dar și de o relație complicată cu Japonia, pentru că în această ecuație intră și teritorii pe care China le revendică, pe de altă parte, într-adevăr, există o amenințare din partea Coreei de Nord, unde știm cu toții că se intensifică activitățile nucleare, iar Coreea de Nord rămâne un jucător imprevizibili în această ecuație de securitate regională.
Dar nu în ultimul rând, vreau să remarc faptul că există o formă de coordonare, cel puțin în anumite situații, între China și Rusia, care întreprind de ceva timp exerciții de patrulare în comun în proximitatea Japoniei. Prin urmare, avem trei surse de îngrijorare care s-ar putea cumva potența reciproc.
"Japonia rămâne un actor regional major, indispensabil în orice scenariu de securitate"
În acest context, Japonia niște măsuri care sunt menite să descurajeze aceste amenințări și să le țină cumva la distanță. Două elemente esențiale creștere a bugetului apărării și planificarea achiziției de capacități contra-ofensive.
Adaug faptul că Japonia rămâne un actor regional major, indispensabil în orice scenariu de securitate din această regiune a lumii. Să nu uităm că baza militară americană de la Okinawa este cea mai apropiată bază militară americană de Taiwan, ceea ce spune, cred de la sine. Pe de altă parte, un lucru foarte important este că Japonia își diversifică această paletă de parteneriate cu țări importante din afara regiunii, cu țări NATO și cu NATO în ansamblul său ca organizație.
Probabil că se cunoaște foarte bine, a avut loc de curând o vizită în Japonia, o vizită importantă, foarte relevantă, dacă nu istorică, a Secretarului General NATO în la Tokyo, în Japonia. Și acest lucru marchează de fapt o continuitate.
Anul trecut, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a fost prezent la summit-ul NATO de la Madrid și probabil va fi invitat și va participa la summit-ul NATO de la Vilnius.
"Asistăm la o diversificare și întărire a relațiilor dintre Japonia și partenerii occidentali"
Prin urmare, asistăm la o diversificare și întărire a relațiilor dintre Japonia și partenerii occidentali, care vizează un singur lucru, după părerea mea sau, în orice caz, un lucru fundamental, și anume consolidarea posturii defensive și de descurajare a Japoniei în ceea ce privește ecuația de securitate regională.
Mai este un lucru foarte important Japonia dezvoltă relații foarte sofisticate cu așa-numitul dud global, în perspectiva summit-ului G-șapte de la Hiroshima.
Recent, guvernul japonez a lansat o inițiativă care se numește Oficial Security Assistance, adică o inițiativă care cumva se derulează în paralel cu asistența oficială pentru dezvoltare, de data aceasta fiind vorba de acordarea de asistență militară pentru state din regiune, cum ar fi, de exemplu, Filipine și altele din acest perimetru.
Ce vizează această inițiativă? Vizează ajutorarea, sprijinirea țărilor care se socotesc la rândul lor amenințate de asertivitatea celor care doresc să schimbe prin forță acest status quo din regiunea si de sud-est.
"România joacă deja un rol important în apropierea dintre NATO și Japonia"
Vreau să vă spun că România joacă deja un rol important în apropierea dintre NATO și Japonia. Sunt elemente de ultim moment, de ultimă oră, dacă vreți. Acest lucru a fost subliniat în inclusiv pe durata vizitei președintelui Iohannis în Japonia.
Aceste lucruri continuă și cred că suntem cumva conectați, dacă vreți, prin intermediul NATO și sigur, al apartenenței noastre la UE, la evoluțiile de securitate din această regiune foarte complicată a lumii", a spus ambasadorul României în Japonia Ovidiu Dranga, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.