Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Alexandru Rafila, despre problema locurilor din ATI: "Tind să-l cred pe premier. La Ministerul Sănătății e brambureală totală"

Alexandru Rafila, despre problema locurilor din ATI: "Tind să-l cred pe premier. La Ministerul Sănătății e brambureală totală"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:54 16 Mar 2021 Modificat la 22:59 16 Mar 2021
Alexandru Rafila, despre problema locurilor din ATI: "Tind să-l cred pe premier. La Ministerul Sănătății e brambureală totală"

"Înclin să cred mai degrabă primul ministru decât ministrul Sănătăţiiîn momentul de faţă. La Ministerul Sănătății e brambureala totală. Noi tot discutăm de câteva luni că s-ar putea să crească numărul de cazuri şi că trebuie să vedem cu ce resurse abordăm această situaţie şi nu se întâmplă nimic", a spus profesorul Alexanru Rafila la Antena 3.

Ministerul Sănătății anunţă că a reluat, marţi, videoconferința cu managerii spitalelor de la nivel județean în care s-au analizat măsuri privind creșterea capacităților de tratare a pacienților COVID-19 în secțiile de terapie intensivă.

"De două zile Ministerul Sănătăţii a ţinut nişte teleconferinţe cu managerii mai multor spitale din România. Ieri la teleconferinţă ministrul a participat din autoturism, probabil avea o treabă foarte importantă, şi nu s-a intamplat nimic. În momentul de faţă, încearcă să numelre 50 de paturi ATI care ar putea să suplimenteze numărul de paturi deja existente", a spus Alexandru Rafila.

Rafila: "Nu paturile tratează pacienţii, ci medicii"

"Am rămas cantonaţi în aceeaşi paradigma cu spitalele COVID şi non-COVID. Spitalele COVID nu reuşesc să trateze pacienţii cu alte patologii, în loc să meargă pe această idee pe care au îmbrăţişat-o toţi. În toate spitalele publice se organizează zone pentru tratarea pacienţilor COVID şi zone separate pentru tratarea pacienţilor non-COVID. Şi nici nu mai există o presiune pe personalul medical pentru că s-au vaccinat. Nu paturile tratează pacienţii, ci medicii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Florin Cîţu: Numărul de paturi din ATI destinate pacienților COVID-19 a scăzut pentru că așa au decis "unii manageri de spitale”

Premierul Florin Cîţu a acuzat marţi că numărul de paturi din ATI destinate pacienților COVID-19 a scăzut pentru că așa au decis „unii manageri de spitale”. El a precizat că Ministerul Sănătăţii are resursele necesare pentru a creşte numărul de paturi şi a anunţat că a cerut ministerului să vină cu soluții doar că până acum nu i s-a raportat nimic în acest sens.

Vlad Voiculescu: „În momentul de faţă sunt undeva la 1.400 de paturi, dar numărul este dinamic”

"Paturile nu au dispărut. Când vorbim de paturi raportate vă spuneam că lucrurile sunt dinamice, doi - raportările nu sunt întotdeauna cele corecte. Ce vă pot garanta este că nici măcar un singur pat din terapie intensivă nu a dispărut prin magie în ultimele luni, din contră, oamenii sunt responsabili.

Dacă într-un spital există în terapie intensivă un pat care este raportat ca fiind pentru pacient COVID-19 şi în acelaşi spital există o operaţie la neuro-chirurgie, de exemplu, a unui pacient care este infectat cu SARS-COV-2, atunci patul acela dintr-o dată nu mai este disponibil pentru eventuale transferuri de pacienţi, pentru că tocmai a fost ocupat cu cineva care a suferit o intervenţie chirurgicală", a spus, marţi, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

×
x close