Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Alexandru Rafila, despre Ioana Mihăilă: "O suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister"

Alexandru Rafila, despre Ioana Mihăilă: "O suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister"

Iulia Gorgorin
3 minute de citit Publicat la 23:18 18 Oct 2021 Modificat la 00:27 19 Oct 2021
Alexandru Rafila, despre Ioana Mihăilă: "O suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister"
Sursa foto: Hepta

Unul din trei romani testaţi în ultimele 24 de ore are COVID. Un român din 1.000 este acum în spital cu COVID, cu o formă deloc uşoară, ce necesită internarea.

România stă atât de prost la gestionarea pandemiei încât, în premieră, Organizaţia Mondială a Sănătăţii trimite experţi în tara noastră, ca să ne înveţe ce să facem. Din estimarile lor, în aproximativ trei ani vom atinge ţinta de 70% din populaţie vaccinată, dacă menţinem ritmul actual.

Alexandru Rafila, deputat PSD a declarat, luni seară, la Antena 3, că pandemia nu a fost gestionată bine încă de la început, lucru care a dus la situaţia extrem de complicată în care ne aflăm acum.

Dr. Rafila: "Florin Cîțu este unul dintre vinovaţii principali, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii''

"Situația pandemiei era o urgență de sănătate publică globală și România nu putea să facă excepție. În al doilea rând, "succesul" campaniei de vaccinare era deja cunoscut, iar cele două ţinute asumate de domnul Cîţu, respectiv 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie şi 10 milioane la 1 august, nu erau ţinte care să poată să fie atinse. Acest melanj de evenimente, circulaţia unor tulpini extrem de transmisibile şi imposibilitatea de a vaccina populaţia, era reţeta perfectă pentru un val patru care să fie extrem de greu pentru România. Şi atunci s-au întâmplat două fenomene. Unu a ţinut de zona primului-ministru, pe care eu îl consider unul dintre vinovaţii principali, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii, care a descurajat populaţia să se vaccineze pe de-o parte şi a fost unul dintre principalii promotari ai acţiunilor care a dus la răspândirea infecţiei. El personal este vinovat de acest lucru. 

Cel de-al doilea palier este reprezentat de Ministerul Sănătăţii şi care nu a avut nici măcar o politică de resurse umane calificate, care să poată să gestioneze această situaţie complexă. Eu, de exemplu, cu toate că sunt un om destul de informat, nici măcar nu ştiam cine sunt secretarii de stat şi cu ce se ocupă în minister. Cred că nimeni nu ştia exact cu ce ocupă în minister secretarii de stat, în condiţiile în care aveam o direcţie mamut fără precedent în structura Ministerului Sănătăţii, care amesteca asistenţa medicală, medicina de urgenţă, programele de sănătate şi sănătatea publică. Acolo a fost adusă doamna doctor Ciobanu, pe care eu o cunosc de 20 de ani şi care s-a ocupat cu gestionarea programelor de combatere a fumatului în România, ea fiind e profesie pneumolog. Vă daţi seama că o astfel de direcţie care trebuia să se ocupe de asistenţa medicală, de relaţia cu DSP-urile, de coordonare cu INSP, plus urgenţe, probleme de sănătate, necesita o echipă de conducere şi funcţionari publici care să fie specializaţi pentru fiecare dintre aceste domenii, ori lucru acesta, în mod evident nu s-a întâmplat, ceea ce îmi demonstrează că doamna Mihăilă (n.r. fostul ministru al Sănătăţii), nu o suspectez neapărat de rea-credinţă, dar o suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister, cum este Ministerul Sănătăţii (...)

Alexandru Rafila, despre prezența experților OMS în România

OMS-ul poate să propună câteva soluții, poate că restricționarea anumitor tipuri de activități sau un tip de utlizare a acelui certificat verde, conform însă regulamentului european, nu conform lucrurilor care ne-au fost prezentate în ultima perioadă și care sunt inaplicabile. Indiferent de ce propune OMS trebuie să existe o rețetă care să ne aducă într-o situație de normalitate și această rețetă se referă la modul în care populația înțelege aceste măsuri și mai ales le acceptă și le respectă. Lucrul acesta se poate realiza numai dacă există încredere în autorități. În mod evident, în momentul de față nu există încredere în autorități. Nu o spun eu, o spune viața de zi cu zi. Şi atunci, trebuie să găsim o formulă în care şi noi ca oameni politici pe de-o parte şi profesioniştii din sănătate, care ar trebui din punctul meu de vedere să fie în prima linie în această perioadă, ajungem la un acord, că trebuie să trecem peste această perioadă dificilă. Doar OMS-ul, cu sfaturile pe care le dă, cu punctele de vedere pe care le are, nu poate să rezolve în niciun caz problema din România, pentru că ei nici nu pot să facă lucrul acesta, nu pot să impună niciunui stat absolut nimic, doar dau recomandări, asta este politica Organizaţie (...) Pe de altă parte, ne pierdem timpul acum cu acest Guvern-fantomă prezentat de domnul Cioloş, care vine cu aceeaşi soluţie care ne-a adus în situaţia în care ne găsim astăzi", a declarat Alexandru Rafila, luni, în exclusivitate la Sinteza Zilei.

Citiţi şi: Câte avertizări legate de valul 4 al pandemiei a ignorat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă
 

×
TOP articole
TOP articole
x close