"Instituția care, în opinia mea, ar trebui în momentul de față să încerce o reformulare, resetare, e formula clasică, în primul rând a strategiilor de politică externă, ar trebui să fie Parlamentul. Şi cred că în acest moment este nevoie de o dezbatere în cadrul Parlamentului în legătură cu liniile, cu orientarea politicii externe.
Pentru că este clar că în această perioadă practic are loc o schimbare enormă de linii geostrategice, iar România este cumva cuprinsă între zone de extindere", a spus fostul premier la Antena 3 CNN.
"Eu cred că este nevoie să ieșim din această formulă absolut școlărească de politică externă pe baza de pilot automat Bruxelles sau Statele Unite. Iată, partenerul strategic n-a putut să ne ajute cu absolut nimic în această chestiune, chiar dacă probabil că ar fi avut un cuvânt de spus, dar aveau alte teme de rezolvat", a mai spus Adrian Năstase în direct la Sinteza zilei.
Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen
Potrivit lui Adrian Năstase, România, în ultimii ani, nu a știut să spună NU niciodată.
"E ca în fotbal - ocaziile pierdute se răzbună și iată că am ajuns într-un moment nefavorabil. Cine se gândea că în Austria, un partid, nu știu de care, va avea o problemă de ordin intern ...acum câteva săptămâni probabil chestiunea asta n-ar fi fost discutată.
Aceste aspecte, după părerea mea, țin și de faptul că în ultimii 11 ani nu am știut să negociem aceste aspecte și este o pierdere până la urmă".
România nu intră în Schengen
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
Austria a votat împotrivă, Olanda a votat împotriva Bulgariei, care e la pachet cu România.