Un elicopter IAR 330 PUMA, cu şapte oameni la bord, s-a prăbuşit atunci la scurt timp după ce a plecat în căutarea unui avion MiG 21 LanceR care dispăruse de pe radar. Elicopterul a decolat în condiţii de ninsoare şi givraj moderat, iar datele recuperate din cutia neagră a aparatului de zbor arată că la scurt timp de la desprinderea de sol computerul de bord a început să emită avertizări în serie despre pericolul de îngheţ.
Au murit opt oameni
În seara de miercuri, 2 martie 2022, Armata Română a pierdut opt oameni, primul dintre ei în avionul MiG și încă şapte în elicopterul plecat ca să-l salveze pe primul pilot.
"E nevoie ca cineva să îşi asume responsabilitatea", a spus Mihai Gâdea, miercuri seară, la Antena 3 CNN, arătând lucrurile care s-au întâmplat prin comenzi greşite.
Generalul Pană a dat dispoziție ca Puma să decoleze și să revină dacă întâlnește probleme. Generalul Vrăjescu, "sesizând condițiile de la Kogălniceanu, ordonă ca elicopterul să nu decoleze", a spus șeful de tură, scrie Libertatea.
La comandamentul de lângă București, generalii au dat ordine opuse
Dispoziția lui Vrăjescu să nu se mai decoleze, deși Pană decisese să se decoleze, a venit la 20.21, chiar în momentul când elicopterul se înălța.
Corelând orele din cutia neagră, cele de la comandament și de la turnul de control, rezultă că ordinul de a nu decola a fost dat abia când elicopterul a decolat (20.21), iar cel de întoarcere, abia la (20.30), după ce s-a prăbușit (20.29).
Dovada contrazicerii între şefii aviaţiei în cazul militarilor morţi
După dezastru, salvatorii le-au cerut indicații oamenilor care au auzit exploziile. După mai bine de două ore au găsit epava elicopterului, apoi și pe cea a avionului și niciun supraviețuitor.
Cei opt militari care și-au pierdut viața în accidentele aviatice din judeţul Constanţa, decorați de Klaus Iohannis
Opt oameni au murit în mai puțin de 30 de minute.
Cei opt militari care și-au pierdut viața în accidentele aviatice din județul Constanța au fost decorați de președintele Klaus Iohannis.