Bolile hepatice cauzate de consumul de alcool includ ficatul gras, hepatita și ciroza. Doctorul toxicolog Radu Țincu a explicat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, care sunt efectele consumului de alcool excesiv, dar și ce vitamine putem lua atunci când apare starea de mahmureală.
"Alcoolul este metabolizat la nivel hepatic. Dacă vom consuma pe termen lung alcool este clar că funcția hepatică va fi afectată. Intoxicația acută alcoolică înseamnă o afectare directă majoră a sistemului nervos central cu pierderea autonomiei, a mobilității, a capacității de gândire, până la stare de comă", a explicat doctorul Radu Țincu.
Citește și: Cum arată meniul sănătos pentru masa de Paște. Ce ingrediente putem folosi pentru o pască dietetică
Acesta a spus că metabolizarea alcoolului necesită foarte multă vitamina B1. Așadar, pentru a putea trece mai repede peste starea de mahmureală ne putem ajuta corpul cu un complex de vitamina B.
"Vorbim de vitamina B1. Dacă vom consuma o cantitate foarte mare de alcool, acest lucru va duce la dispariția vitaminei B1 din corp, pentru o perioadă.
De aceea e bine, atunci când decidem să consumăm alcool să suplimentăm vitaminele din grupul B-urilor pentru că ele participă ca și cofactor la metabolizare", a spus doctorul.
Întregul interviu poate fi urmărit în materialul video următor:
Simptomele pentru intoxicația alcoolică, mahmureală și sevraj
1. Simptome intoxicație alcoolică
- piele de culoare albastruie, rece, moale, confuzie, lipsa de coordonare, incapacitatea de a merge, dificultate de a rămâne conștient/cooperant, hipotermie, puls neregulat, convulsii, vărsături, sufocare, miros puternic de alcool
2. Simptome mahmureală
- stări depresie, anxietate, iritabilitate, imposibilitatea de a te odihni, stare de ameteală, vertij, oboseală, slăbiciune musculară, dureri de cap, ochi roșii, sensibilitate la lumină, sunete, dureri musculare, greață, vărsaturi, dureri de stomac, transpirație excesivă, diaree, stare de agitație, tremurat
3. Simptomele sevrajului
- agitație, neliniște, insomnie, dureri musculare/articulare, rinoree/lăcrimare, transpirații, greață/vărsături, diaree/crampe abdominale, amețeli
Ce se întâmplă în creier când consumăm alcool
- acționează direct asupra celulelor nervoase și intervine în procesul de comunicare dintre acestea și alte celule, încetinind orice proces din corp.
- alcoolul are efect asupra emoțiilor, judecății, echilibrului, memoriei, vorbirii sau nivelului de furie