Antena 3 CNN Life Sănătate Vaccinul antigripal nazal, gratuit pentru mulți români. Alternativa perfectă pentru cei cu frică de ac

Vaccinul antigripal nazal, gratuit pentru mulți români. Alternativa perfectă pentru cei cu frică de ac

Andreea Cigolea
4 minute de citit Publicat la 12:22 10 Oct 2024 Modificat la 12:23 10 Oct 2024
vaccin antigripal profimedia
Vaccinul antigripal nazal, gratuit pentru mulți români. Foto: Profimedia Images

A început campania de vaccinare antigripală. Vaccinurile antigripale gratuite se iau din orice farmacie, însă cu rețetă de la medicul de familie. Pentru cei care au frică de ac există și varianta vaccinului sub formă de spray.

Medicul Raluca Ghionaru a explicat, în exclusivitate la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN care sunt beneficiile vaccinurilor antigripale și care sunt persoanele care ar trebui să se gândească serios să ia în calcul un astfel de vaccin. 

”Suntem în perioada de vaccinare antigripală și cu siguranță ne amintim cu toții ce înseamnă gripa. Poate că n-am experimentat-o personal, dar în jurul nostru au fost membri ai familiei, colegi, prieteni, cunoscuți care au trecut prin episoade de gripă. Așa că principalul beneficiu al vaccinului gripal este să ne protejeze de o boală severă.

Vaccinul gripal ne protejează de formele severe de boală

Potrivit medicului, imunitatea dată de vaccinul antigripal durează aproximativ șase luni. Acesta este și motivul pentru care perioada optimă de vaccinare este luna octombrie, astfel încât, până în primăvară, să fim asigurați de un nivel de anticorpi care să ne protejeze de o mare parte a infecțiilor. 

”Vaccinul gripal ne protejează de formele severe de boală, ne protejează de în jur de 60% din aceste infecții și crește și imunitatea generală a organismului. Teoretic, după vaccinare suntem mai puțin expuși la virus și ne putem potența organismul astfel încât să facă față tuturor provocărilor de peste iarnă”, spune Raluca Ghionaru.

Este foarte important de subliniat faptul că vaccinul antigripal este gratuit cea mai mare parte a pacienților. 

”Pentru majoritatea categoriilor de pacienți este gratuit, adică este gratuit între șase luni și 18 ani, pentru toate formele de vaccin care se pot administra la această vârstă.

Nu este gratuit între 18 și 45 de ani, dar dacă există pacienți cu boli cronice, ei îl pot primi gratuit, adică există și excepții.

Între 45 și 65 de ani este compensat 50% pentru cei care nu au boli cronice și peste această vârstă este gratuit pentru toți pacienții.

Practic, o mare parte dintre pacienții noștri pot beneficia de compensare sau de gratuitate”, explică medicul. 

De câte doze este nevoie

Potrivit doctorului, în cazul pacienților cu vârsta de peste 9 ani sau care au mai făcut anterior vaccinul antigripal este suficientă o singură doză. 

”Pentru copiii între 6 luni și 9 ani care se vaccinează prima dată, în primul an de vaccin gripal, e nevoie de două doze la interval de 4 săptămâni”. 

Ce facem dacă am contractat virusul

”Trebuie să avem în vedere că este o boală care poate avea evoluție severă. Putem să ne simțim foarte rău, să facem febră mare, să avem dureri musculare, să avem simptome respiratorii, de la nas care este înfundat sau curge, gât care doare, ochi injectați, tuse persistentă, uneori obositoare, care ne epuizează. Putem avea fenomene digestive. În general, organismul suferă.

Este de asemenea o boală contagioasă. O putem transmite ușor celor din jurul nostru și o parte dintre cei dragi nouă pot fi foarte expuși, în special copiii mici, până în 4-5 ani și vârstnicii. Gravidele, de asemenea pot fi extrem de expuse, pot avea o formă severă de gripă”, mai spune ea. 

Vaccinul anti-COVID

Dr. Raluca Ghionaru a vorbit și despre vaccinul anti-COVID, care, chiar dacă nu mai este la fel de periculos ca în pandemie, nu se știe niciodată cum va evolua. 

”Încă n-avem suficientă experiență cu infecția cu SARS-CoV 2. Am avut într-adevăr multe infecții respiratorii confirmate cu acest virus în ultimele câteva luni, care au fost forme ușoare sau medii, dar am avut și pacienți cu forme severe, care au necesitat internare sau care au necesitat tratament suplimentar sau mai multe vizite la medic sau evaluare la bolile infecțioase. Așa că nu știm niciodată ce ne rezervă, pentru că încă nu avem suficient experiență cu această boală”, afirmă medicul. 

Cât de sigur este vaccinul antigripal

”Vaccinarea antigripală este foarte veche, este una dintre cele mai vechi metode de protecție. O folosim în fiecare an astfel încât să fim protejați față de gripă. Avem la dispoziție mai multe tipuri de vaccin, care sunt destinate anumitor vârste sau anumitor categorii de pacienți și, foarte important, există un efort al statului român care asigură vaccinul compensat sau gratuit pentru o mare parte din populație. Așa că e important să mergem să întrebăm medicul de familie despre vaccinare antigripală”. 

Vaccinul antigripal nazal

”Vaccinul nazal intră între vaccinurile care sunt oferite prin polițele de sănătate gratuit copiilor între 2 și 18 ani. Este un vaccin cu virus viu atenuat. Se administrează foarte ușor, nu îi stresăm cu injectarea și da, este un vaccin care în fiecare an este produs conform indicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, așa că îl putem lua în considerare. 

Prin vaccinul cu virus viu atenuat introducem niște mici particule care nu au altă menire decât să declanșeze răspunsul imun și să ne pregătească pentru întâlnirea cu virusul adevărat. În niciun caz nu produce boala. Deci este sigur”, a concluzionat medicul la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN. 

Virusurile gripale se schimbă rapid. Este posibil ca vaccinul de anul trecut să nu ne protejeze de virușii din anul următor. Noi vaccinuri antigripale sunt lansate în fiecare an pentru a ține pasul cu virusurile. Prin vaccinare, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a ne proteja de virusurile incluse în vaccin, dar nivelul anticorpilor poate scădea în timp, acesta fiind un alt motiv pentru a ne vaccina împotriva gripei în fiecare an. 

×
x close