Medicul Mihai Craiu ne spune când şi dacă e cazul să ne îngrijoreze temperatura celor mici. E important să reținem că febra este un răspuns natural al organismului în lupta cu infecțiile. Aceasta nu este întotdeauna periculoasă şi că nu este necesar să mergem imediat în camerele de garda.
"Un subiect destul de sensibil pentru părinți este febra. Febra ar trebui să ne îngrijoreze abia atunci când este asociată şi cu alte simptome. Febra în sine la un copil care se joacă liniştit sau face lucruri care îi fac plăcere, nu mai este un semn de alarmă.
Când mergem cu copilul la medic în caz de febră
- are sub 3 luni și febră 38°C
- are 3-6 luni, cu febră de 39 °C sau mai mare
- febră care durează mai mult de cinci zile
- erupție cutanată care nu dispare atunci când rulați un pahar peste ea
- febra este însoțită de roșeață pe corp
- nu se joacă, nu mănâncă, nu bea apă
- este extrem de somnoros, iritabil, greu de trezit
- are dificultate la respirație/respiră mai rapid ca de obicei
- prezintă semnele deshidratării
- convulsie febrilă
- pielea palida sau cu tentă gri-albastruie
Dacă copilul are dureri de cap, de muşchi, de oase este somnoros sau are alte semne evidente de boală, atunci febra trebuie să ne sperie. Prin urmare, trebuie să înţelegem că febra izolată în sine, nu este o boală. Este un mecanism de apărare al corpului nostru. Nu trebuie să scăpăm de febră, ca să scăpăm de boală.
Mai mult decât atât, trebuie să măsurăm temperatura cu instrumente speciale. Trebuie să măsuraţi temperatura cu ce este dovedit că măsoară corect. Adică termometrul electronic destinat copilului, adică cu vârf flexibil, care poate fi pus rectal, sub limbă sau auricular. O temperatură de până în 38°C , nu este niciun pericol.
Cum se măsoară corect temperatura copilului
- intrarectal
- la nivelul axilei
- pe cale orală
- auricular
În cazul în care are o valoare mare de peste 38°C , înseamnă pericol numai la o anumită grupă de vârstă. Vorbim de copiii între cinci luni și 5 ani. Sunt şi copii care au în zestra lor niște gene care fac la orice fel de creștere de temperatură convulsii grave, prelungite. Este un sindrom grav, care este identificat de medicul neurolog.
Dacă febra este mare, peste 39°C , şi mai este şi însoţită de alte semne de boală, precum erupţii pe tot corpul, părinţii trebuie să aibă în vedere următorul aspect. Vor lua un pahar transprarent şi-l vor aşeza pe erupţia respectivă. Dacă erupţia dispare, suntem liniştiţi, nu se întâmplă nimic grav cu copilul nostru. În schimb, dacă se apasă cu paharul şi erupţia nu dispare, este obligatoriu să meargă cu cel mic la spital.
În România, nu există vaccinare antimeningococică în calendarul național și meningococemia e o boală mortală, foarte rapidă. Este cea mai rapid mortală dintre bolile copilului, de aceea se numeşte purpura fulminans. Dimineață te-ai îmbolnăvit, până seara ai murit. Deci, nu poți să aștepți o programare.
Mesajul practic este dacă ai febră plus stare de rău, atunci da, trebuie să combatem febra la un astfel de copil.
Deci, în România trebuie să reconstruim împreună încrederea comunicării eficiente între medic și pacient. Una peste alta, dacă luăm decizii singure și improvizăm exact ca la electricitate sau gaze, ne pot aștepta accidente.", a mai spus medicul.
În concluzie, temperatura înaltă este un motiv serios de îngrijorare, dar nu indică neapărat o cauză severă dacă revine la valori normale în 3-4 zile. La fel ca în cazul adulților, medicația nu este întotdeauna necesară pentru a reduce febra la copii.
Când să nu ne îngrijoreze febra
- ține sub 5 zile
- copilul se comporta normal: se joacă, mănâncă, bea apă, are culoarea pielii normală
- copilul are între 3 luni si 3 ani și febra nu depășește 38 °C
- este un semn ca sistemul imunitar este activ și organismul luptă cu infecția – deci, febra este un semn bun
- copilul tocmai a fost vaccinat
- febră moderată și ține mai puțin de 24 -48 de ore