Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Testul care indică un cancer de prostată. Mare atenţie la aceste simptome banale

Testul care indică un cancer de prostată. Mare atenţie la aceste simptome banale

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:12 29 Mar 2022 Modificat la 11:12 29 Mar 2022
Testul care indică un cancer de prostată. Mare atenţie la aceste simptome banale

"Este important ca bărbaţii să meargă şi să-şi facă un control anual, după vârsta de 50 de ani. Dacă există un istoric de cancer în familie, atunci începând cu vârsta de 40 de ani.

Dacă descoperim din timp această boală şi o descoperim într-un stadiu localizat, o putem trata eficient şi ne putem gândi la un tratament curativ, care să ducă la vindecarea pacientului", a spus medicul Daniela Roca, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Simptomele care ar trebui să îi ducă pe bărbaţi la medic

"Simptomele sunt, în primul rând, jetul urinar întrerupt, scăderea presiunii jetului urinar, nicturia sau, uneori, poate apărea şi sânge în urină.

În primul rând, pacientul trebuie să ştie că este necesară o analiză de sânge. Este vorba de PSA, antigenul specific prostatic, dar şi de un consult urologic. Acesta constă în examen fizic şi tuşeu rectal. De obicei, pacienţii români se ruşinează şi nu acceptă uşor acest consult. 

Testul PSA este un test de sânge, care se face foarte simplu, ca orice analiză de sânge. Ne arată că poate exista o leziune malignă, dar acest PSA creşte şi în afecţiuni benigne, precum prostatita sau în infecţii urinare. 

Dacă descoperim un PSA crescut, nu înseamnă că pacientul are cancer de prostată. Este important să urmărim acest PSA în dinamică. Trebuie să avem cu ce să comparăm. O singură valoare crescută, nu înseamnă că pacientul are cancer de prostată. 

Prevenţia cancerului de prostată

Metoda cea ma eficientă este clar PSA-ul împreună cu consultul urologic. Este foarte important dacă descoperim această boală într-un stadiu precoce, pentru că şi tratamentul este unul care duce la vindecare. 

Din fericire, sunt foarte mulţi pacienţi care se vindecă. Metodele de tratamentsunt mai multe. O altă metodă de vindecare este radioterapia externă sau internă, iar a treia metodă este tratamentul oncologic. Acesta poate fi hormonoterapie, chimioterapie sau terapie biologică. 

Bărbaţii ar trebui să meargă regulat la control. Statisticile spun că, în general, bărbaţii apelează la medic de trei ori mai rar decât femeile. Uneori nu sunt preocupaţi de sănătatea lor", a mai spus medicul. 

×
x close