"Vergeturile sunt niște cicatrice la nivelul pielii. De obicei, apar atunci când suntem în pusee de creştere, fie atunci când avem variaţii ale kilogramelor corporale, chiar dacă noi ne îngrăşăm sau dacă slăbim.
Aceste vergeturi pot apărea pentru că pielea ori se întinde, ori se strânge mult prea rapid față de cum ar putea să producă colagen și elastină.", a spus medicul Cristina Safta, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.
Câte tipuri de vergeturi există
Vergeturile roşii sunt vergeturi incipiente. Aceste vergeturi sunt ca o rană roşie după care se vindecă şi se albesc sub forma unei cicatrice.
Atunci când sunt roşii, le putem opri din evoluţie. Cel mai frecvent, le putem opri din evoluţie cu un laser vascular. Cu toate acestea, nu le putem face să dispară.
Vergeturile albe sunt cele deja lezate, asupra cărora, chiar dacă intervenim, rezultatele sunt destul de discrete.
Prevenţia apariţiei vergeturilor
Studiile spun că mai mult de 4 kilograme în plus sau în minus cresc considerabil riscul de a dezvolta vergeturi. În cazul în care aceste vergeturi impactează considerabil, putem să apelăm la ceea ce se numește laser CO2 fracţionat.
Acest laser are un mare avantaj, întrucât diminuează considerabil adâncimea vergeturilor. Există într-adevăr unele care sunt foarte deprimate şi care supără foarte tare. Pe de altă parte, acest laser le ajută și să se piardă în țesutul de jur împrejur și după câteva ședințe să fie puțin observabile.
La ce trebuie să fie atente gravidele cu privire la pielea lor
Și ca măsuri de prevenție trebuie să avem grijă, mai ales în cazul femeilor însărcinate, pentru că pe parcursul sarcinii acestea au grijă de obicei să folosească emoliente care să prevină formarea vergeturilor.
După naştere, pielea se strânge brusc și avem un risc similar de a dezvolta vergeturi chiar și atunci. Prin urmare, trebuie să continuăm și după nașterea propriu-zisă aplicarea acelor emoliente.
Mituri despre vergeturi
Bărbaţii au şi ei vergeturi, nu doar femeile. Cu toate acestea, pentru ei, aceste vergeturi sunt mai puţin deranjante şi mai puţin vizibile. Construcţia specific masculină nu este asemănătoare cu cea a femeii. La ei apar vergeturile pe braţe, pe spate sau chiar în zona șoldurilor.
Un alt mit este cel legat de oamenii cu greutate normală, despre care se spune că nu fac vergeturi. În puseele de creştere riscăm apariţia acestor vergeturi. Cu cât avem o piele mai subţire, cu atât ne creşte riscul de a dezvolta vergeturi.
Nu este adevărat că putem elimina definitiv vergeturile. Le putem ameliora, dar nu şi elimina.
Alimentaţia contează mai puţin în cazul vergeturilor. Pielea trebuie să fie bine hidratată. Să bem 2 litri de apă pe zi, dar în acelaşi timp să avem grijă şi la ce ne expunem pielea. Cu cât o expunem mai mult la soare, cu atât ea suferă şi riscăm să facem vergeturi. Ajută şi suplimentele naturale, mai ales cele care au colagen şi zinc.", a mai spus medicul.