"După o perioadă lungă în care am purtat măști, acum intrăm în contact cu mediul înconjurător. Imunitatea e foarte importantă, bineînțeles, mai ales că apar schimbările de temperatură.
Există schimbările de umiditate, ceea ce înseamnă că trebuie să ne protejăm, iar primul lucru pe care trebuie să îl facem este să adoptăm un stil de viață sănătos, practic este ultimul studiu al Universității de la Harvard.
Stilul de viaţă sănătos implică dietă, somn, reducerea stresului, eliminarea noxelor din mediu înconjurător, implică eliminarea fumatului. Alimentația trebuie să conțină cât mai multe produse care se bazează pe fibre și pe vitamine, dar nu numai, bineînțeles.
Suplimentele care cresc imunitatea
Vitaminele sunt bune la modul general. Cu toate acestea, sistemul imunitar poate fi influenţat în sensul modulării lui. Prin urmare, tot ceea ce luăm practic este un imunomodulator.
Vitaminele, inclusiv vitamina c, vitaminele din complexul b, mai ales vitamina b 12 și fierul sunt cele care cresc imunitatea. Asta înseamnă că trebuie să avem o dietă bogată în citrice, lămâi, portocale, grepfruit, mandarine, dar şi o dietă bogată în fier. Și aici intervin produsele de origine animală, inclusiv carnea. Știu că sunt unele persoane care nu consumă acest aliment, dar este benefic pentru sistemul imun.
Totodată, laptele sau cerealele care conțin complex de vitamină b, în special vitamina b 12 sunt foarte bune.
Ghidurile internaţionale au susţinut că vitamina D ajută sistemul imun. Datele actuale arată că vitamina D nu ar avea un aşa efect.", a spus medicul.
Alimente pentru creșterea imunității
- Probiotice: iaurt, chefir, murături;
- Fără zahăr;
- Cereale integrale;
- Uleiuri: măsline, nuci, cânepă;
- Grăsimi: somon, sardine, unt;
- Fructe/legume de sezon.