"Lucrurile sunt destul de simple. Pentru început, se depune o adeverinţă de la medicul specialist de infertilitate, astfel încât să dovedim că avem un diagnostic clar.
Mai este o declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de la casa de asigurări de sănătate sau de la angajator, cum că cei care apelează la acest program sunt asiguraţi.
Toate acestea se trimit pe mail. Acum lucrurile sunt mult mai simple.", a spus medicul ginecolog Andreas Vythoulkas, vineri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreeea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Documente necesare
- cerere pentru includerea în subprogramul FIV/ET;
- datele de identificare a membrilor cuplului;
- adresa de domiciliu;
- numărul de telefon mobil;
- adresa de corespondenţă;
- Copii dupa actele de identitate;
- set minim de investigaţii pentru diagnosticare;
- indicaţia medicală pentru FIV;
- adeverinţe eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate;
- adeverinţă de la medicul de familie - înălţime, greutate, indexul de masă corporală.
Condiții program fertilizare in vitro
- vârsta femeii 20 - 45 de ani;
- cetățenie română;
- procedurile, într-o clinică autorizată;
- clinici de pe teritoriul României.
Infertilitatea unui cuplu este definită ca incapacitatea acestuia de a concepe un copil după mai bine de un an de raporturi sexuale regulate şi neprotejate. Abia atunci, cuplul este considerat infertil.
De acest program pot beneficia femeile de la vârsta de 20 de ani până la vârstă de 45 de ani. Se pot înscrie şi femeile singure, care nu au partener. Cu ajutorul unui donator de spermă putem obţine sarcina şi statul ne ajută.
Totodată, mai pot apela şi femeile care nu vor copii acum, şi vor să-şi crioconserveze ovocitele pentru viitor. Trebuie să ştim că calitatea materialului genetic întotdeauna are legătura cu vârsta. Cu cât suntem mai tineri, cu atât calitatea materialului genetic este mai bună. În acest program mai intră şi categoria femeilor care intră din păcate la menopauză precocee.
Din păcate, vârsta contează cel mai mult dintre toate. Nu trebuie să lăsăm timpul să treacă. Este o diferenţă foarte mare când vorbim de calitatea materialului genetic de la o femeie de 30 de ani şi la o alta de 40.
Stilul de viaţă contează foarte mult. Din păcate, marea majoritate a problemelor pe care le avem sunt din cauza care avem o viață mai agitată.
Vitamine pentru fertilitate
- Acid folic;
- Zinc;
- Coenzima Q10;
- Fier.
Stresul, fumatul, alimentaţia de fast-food afectează fertilitatea. Spermograma nu se modifică de pe o zi pe alta. Dacă de mâine nu mai mănânc fast food, nu înseamnă că calitatea acesteia s-a îmbunătăţit. Modificarea este foarte lentă.
Alimente pentru fertilitate
- Nuci/semințe;
- Linte/fasole;
- Conopidă/broccoli.
Mit sau realitate: Putem face o fertilzare la orice vârstă
Nu. Fertilizarea se poate face dacă vorbim de ovocite donate, dar până la limita de 50 de ani. Dacă vrem cu material genetic propriu, din păcate, nu oricând putem face fertilizarea in vitro.
Mit sau realitate: Persoanele tinere nu sunt infertile.
Nu. Întotdeauna infertilitatea este rezultatul unei patologie, depinde de patologia care este în spate. Vă dau un exemplu, trompele infundate. Trompele pot fi înfundate şi la o femeie tânără. Deci, nu ţine de vârstă. De aceea, femeia să facă controale anuale. O ecografie transvaginală, culturi şi papanicolau, dar şi o ecografie mamară. De exemplu, o infecţie netratată, care nu are neapărat simptome, poate duce la infertilitate.
Diabetul influenţează foarte mult calitatea spermei. În general, o viaţă sănătoasă este cea mai bună prevenţie mai ales pentru bărbaţi.", a mai spus medicul.
Statistic vorbind, în fiecare lună există 20 % șanse ca femeile să conceapă un copil. Sexul bebelușului este determinat de tipul cromozomului 23 purtat de spermatozoid. Dacă este x, bebelușul va fi fetiță, iar dacă este y va fi băiețel. Și ultimele organe care se dezvoltă în organismul fătului sunt plămânii.