"Este foarte important să ne măsurăm glicemia deoarece dacă avem o valoare a glicemiei moderat crescută, simptomele nu apar.
Simptomele apar doar în momentul în care valoarea glicemiei depăşeşte 200 mg/dl, şi tocmai de aceea este important să o monitorizăm.", a spus diabetologul Andra Nica, luni, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.
Ce boli ascunde o glicemie ridicată
"Hiperglicemia nu este cauzată întotdeauna diabetului. Mai poate apărea și în alte boli, precum afecțiuni pancreatice, o pancreatită acută sau neoplasm de pancreas, în cadrul afecțiunilor endocrine sau în cazul în care pacientul suferă un stres sever, cum ar fi un accident vascular cerebral.
Ne putem măsura acasă glicemia sau dacă este necesar să mergem la un specialist. Procedura este foarte simplă. Se ataşează acul steril în dispozitivul de înțepare, se îndepărtează protecția acestuia şi se atașează din nou capacul.
Cu ajutorul glucometrului se monitorizează glicemia. Pe bandelete se pun câteva picături de sânge.
Orice valoarea a glicemiei peste 100 mg/dl ne pune un semn de întrebare. Dacă avem o valoare a glicemiei între 100 și 125 mg/dl vorbim de prediabet, iar o valoare de 126 mg/dl, confirmată ulterior printr-o măsurătoare a glicemiei din venă, poate pune diagnosticul de diabet zahar.
Mituri despre diabet. Nu ne îmbolnăvim dacă mâncăm prea mult dulce
Într-o mică proporție consumul de zahăr și de alimente procesate care conțin zahăr şi făinoase contribuie la dezvoltarea diabetului.
Sunt și alți factori care determină apariția diabetului și anume sedentarismul, o alimentație dezechilibrată, antecedentele de diabet în familie.
Ar mai trebui să menţionăm şi faptul că diabetul nu apare de pe o zi pe alta. Are nevoie de ani buni de viață dezorganizată.
Totodată, e bine de ştiut că acum există o campanie în desfășurare a ASSMB-ului, până pe 7 octombrie. Cetățenii care doresc să își măsoare glicemia gratuit sunt așteptați între orele 7 şi 9 la mai multe centre de testare în București, în cadrul căruia își pot măsura glicemia gratuit.
Ponturi să nu ne îmbolnăvim de diabet
Să respectăm orele de somn, să dormim cel puțin 6-7 ore pe noapte, să evităm stresul și să monitorizăm frecvent glicemie, astfel încât dacă avem o valoare ușor crescut a glicemiei și simptomele nu apar, totuși, să știm să ne adresăm medicului din timp.
Important de menționat este faptul că prediabetul se poate oarecum vindeca, astfel încât să nu ajungem la diabet. Încă din stadiul de prediabet pot apărea complicații cronice și dacă mergem la medicul specialist și ne recomandă un plan de tratament corect putem evita apariția diabetului.", a mai spus medicul.
Locațiile celor 14 puncte de testare gratuită a glicemiei deschise, din 19 septembrie și până pe 07 octombrie, în fiecare sector al Capitalei
• SECTORUL 1: Piața Amzei (cort); Piața Matache (cort); Spitalul Clinic „Sf. Maria” (cort, înfața unității sanitare)
• SECTORUL 2: Piața Obor (cort)
• SECTORUL 3: Magazinul Unirea (cort, ieșirea de la metrou - M2); Piața Universității (cort,
ieșirea de la metrou din laterala Spitalului Colțea); Dristor (cort, zona metrou)
• SECTORUL 4: Str. Străduinței nr.1B (cort); Șos. Berceni nr.50 (cort); Piața Sudului (cort)
• SECTORUL 5: Piața Rahova (cort); Stația de metrou Eroii Sanitari (cort, ieșirea de la metrou corespondentă SUUB)
• SECTORUL 6: Zona Pasajului Lujerului (cort); Piațeta Drumul Taberei, Nr. 34 (cort)
Dacă rezultatul testării glicemiei ridică semne de întrebare pentru cadrele medicale din punctele unde se face analiza, pacienții sunt sfătuiți să meargă la medicul de familie pentru a fi îndrumați cu bilet de trimitere către un medic specialist diabetolog.
Spitalele administrate de ASSMB unde bucureștenii se pot adresa pentru diagnosticarea și tratarea diabetului zaharat sunt Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” și Spitalul Clinic Colentina.