Diabetologul Oana Steriade a oferit, vineri, în cadrul emisiunii "Sfat de sănătate" de la Antena 3, recomandări pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, dar şi informaţii despre cum putem recunoaște semnele care ar trebui să ne trimită imediat la un specialist.
"În primul rând, există mai multe tipuri de diabet. Cel de tip 1, care este autoimun, este de la natură, de la Dumnezeu, nu putem influenţa în niciun fel rezultatul.
Mai există şi diabetul secundar, acesta este asociat altor boli sistemice care se complică cu diabetul. Cel mai frecvent este cel de tip 2, care poate fi prevenit, printr-un stil de viață sănătos", precizează dr. Steriade.
Diabetul, boala secolului XXI
"Este boala secolului, o boală a societăţii noastre sedentare. Cu alimente ultra procesate la însemână, mult peste necesarul nostru caloric zilnic, și mai rău, de o calitate inferioră.
Apare atunci când crește glicemia din sânge, frecvent la persoane cu exces ponderal, lucrul acesta este foarte important. Există factori de risc pentru diabet, iar obezitatea fiind primul factor de risc.
Există tot felul de formule de calcul, iar cel mai frecvent folosim indicele de masă corporală. Diabetul apare atunci când indicele de masă corporală este mai mare de 25 de kilograme pe metrul pătrat. Un indice de masă corporală normal este între 18 și 24.5.
Această boală mai apare și atunci când suntem sedentari, chiar și la pacienții normoponderali. Un factor de risc mai este și vârsta", spune medicul.
Dr. Steriade: "Este o boală indoloră"
"În primul rând, diabetul este o boală indoloră, iar soluţia cea mai bună este să mergem să ne facem analizele uzuale.
Situaţiile nefericite sunt cele în care punem diagnosticul de diabet zaharat de tip 2, pentru că atunci se instalează complicaţiile. Complicaţiile pot fi microvasculare, cum sunt durerile de picioare, AVC sau chiar infarct miocardic.
Există şi varianta de mijloc, când nu descoperim de la început această boală, ci abia în momentul în care glicemiile sunt extrem de mari şi începem să avem o senzaţie de a bea multă apă, să ne trezim noaptea şi să urinăm des. Să avem poftă de mâncare, să mâncăm, dar să slăbim", explică dr. Steriade
Diabetul apare în ani, nu de la o zi la alta
"Este foarte importantă activitate fizică şi un stil de viaţă sănătos. Înainte de toate, ar trebui să fim activi, să fim obişnuiţi cu mişcarea cel puţin 30 de minute în fiecare zi. Chiar şi urcat pe scări, mers pe jos.
În ceea ce priveşte aportul alimentar, este important să respectăm principiile unei alimentaţii sănătoase. Să avem un anumit procent de glucide, în jur de 50%, lipide 35%, iar 15% proteine.
Acest raport trebuie să fie echilibrat cu mișcarea, astfel încât să ne menținem normoponderali. Acesta este de fapt secretul", ne spune medicul diabetolog.
Dr. Steriade: "Ne putem vindeca de diabet"
"Dacă diagnosticăm acest tip de diabet, depinde de context, dacă luăm sau nu tratament pentru toată viaţa.
Dacă discutăm despre un individ care are un exces ponderal foarte ridicat, avem studii că în momentul acesta, dacă individul scade în greutate, diabetul se remite. Poate chiar să dispară şi să nu mai apară, atât timp cât individul ajunge la o greutate optimă pentru vârsta şi înălţimea lui.
În patogeneza diabetului zaharat de tip 2 sunt implicate două mecanisme. Vorbim de insulino secreţie, capacitatea pancreasului de a secreta insulină şi de utilizarea în periferie, care se numeşte insulino rezistenţă.
Există situaţii în care domină insulino rezistenţa. Dacă discutăm de un deficit a pancreasului, atunci, din păcate, trebuie tratament pe viaţă.
Nu murim de la diabet, ci din cauza complicaţiilor bolii. Un pacient nu o să moară din cauza unei hiperglicemii, dar, în timp, acest pacient dezvoltă complicaţii micro, macrovasculare.
De menţionat că, retinopatia diabetică este o complicaţie oculară a diabetului, care este principala cauză de orbire", atrage atenţia dr. Steriade.